piątek, 30 listopada 2012

Tortilla Espanola dobra na każdą porę dnia!

Ostatnio jakoś tak "śniadaniowo" na blogu się zrobiło.
I tym razem też będzie o śniadaniu, ale i o przekąsce, przystawce, daniu głównym, kolacji... Bo tak na prawdę Tortilla Espanola smakuje o każdej porze dnia.
Rano dodaje sił, popołudniu krzepi, lekka na wieczór - jednym słowem idealna...



wtorek, 27 listopada 2012

O wyróżnieniu "Liebster Blog"...

Na początku należą się przeprosiny...
Udział w zabawie miałem rozpocząć w weekend, niestety jednak złośliwość rzeczy martwych pokrzyżowała moje plany - siadł internet, na cały dłuuugi weekend!

Zasady zabawy:
Wyróżnienie Liebster Blog otrzymywane jest od innego blogera w ramach uznania za "dobrze wykonaną robotę". Osoba z wyróżnionego bloga odpowiada na 11 pytań zadanych przez osobę, która blog wyróżniła. Następnie również wyróżnia 11 osób (informuje je o tym wyróżnieniu) i zadaje 11 pytań. Nie wolno nominować bloga, z którego otrzymało się wyróżnienie.



czwartek, 22 listopada 2012

Kanapka z pstrągiem wędzonym i sosem imbirowym czyli szybkie śniadanie cudnie rozgrzewające!

Cóż... uwielbiam śniadania, dla mnie to chwila kiedy w ciszy, przy kawie planuję cały dzień, dochodzę do ładu z własnymi myślami, zbieram siły na najbliższe chwile. I dlatego śniadanie ma dla mnie tak ogromne znaczenie! Skoro mam nabrać energii i siły to skądś muszę jej zaczerpnąć. Kawa? Owszem pomoże, ale to zdecydowanie za mało. Musi być jeszcze sycąca kanapka!



środa, 21 listopada 2012

Karmelowy pudding Nigelli w wersji świątecznej...

Ten przepis to była zwyczajna zachciewajka. Miałem ochotę na coś szybkiego i koniecznie słodkiego. Przeglądając wszystkie przepisy z notatką "do zrobienia" natrafiłem na pudding Nigelli z rogalików francuskich. I nie zastanawiałem się dwa razy tylko wziąłem się do pracy!



wtorek, 20 listopada 2012

Gulaszowa na bogato i ... konkurs!

Przełom jesieni i zimy to idealna pora na zupy. Rozgrzewające, krzepiące, pełne smaków, aromatów ziół, sycące od mięsa...
Ten przepis różni się trochę od wszystkich innych przepisów na gulaszową, gdyż jest w niej nie tylko mięso ale jest też i boczek z kiełbasą. Są warzywa - całe mnóstwo warzyw! 
Idealne danie jednogarnkowe - mistrzostwo wśród zup. No i do tego łatwo się ją robi!



poniedziałek, 19 listopada 2012

Chcesz odżywiać się smacznie i zdrowo? W takim razie wiesz co masz zrobić!

Nie jest chyba żadną tajemnicą, że od jakiegoś czasu biorę udział w akcji "Karton zamiast konserwantów". Nie raz w swoich przepisach zachęcałem Was do użycia produktów z kartoniku właśnie. Dziś słów parę o bohaterze całej akcji czyli o kartonie. 

Ale nie będzie to byle jaki karton. Będzie to karton, który pozwala nam cieszyć się naturalnym smakiem owoców i warzyw, smakiem nie zakłóconym przez konserwanty ani żadne chemiczne dodatki. Dlaczego?




Struktura tego opakowania pozwala chronić żywność bez dodatku E-ileś tam i wszystkiego czego w jedzeniu widzieć nie chcemy. Karton działa jak naturalna osłona dla delikatnych składników odżywczych, witamin i protein.
Dlatego zachęcam Was do świadomego podejmowania decyzji podczas robienia zakupów.
Wybierajmy to co nam nie szkodzi, to co jest dla nas zdrowe - szczególnie teraz kiedy ciężko o świeże warzywa i owoce.
Wybierajmy kartonowe opakowania TetraPaku, które mają jeszcze jedną dodatkową zaletę. !Są Eco!

Więcej informacji na stronie kampanii "Karton chroni jak natura"

* * * * *

A jutro starujemy z konkursem w którym do wygrania atrakcyjne nagrody ufundowane przez Tetrapak!


niedziela, 18 listopada 2012

Pierniczki Katarzynki czyli wielka moc drzemie w tradycji.

„Zmiany są nieuchronne w życiu, jednak tradycja jest tym co daje nam siłę. Stare sposoby robienia czegoś są dlatego stare , gdyż są najlepsze.  To twierdzenie świetnie sprawdza się w kuchni. Pomyśl o drewnianej łyżce: 1000 lat postępu nie zmieniło nic w tym doskonałym projekcie.”

Cytat ten pochodzi z książki, którą ostatnio bardzo polubiłem. „Książka kucharska włoskiej mamy” to skarbnica świetnych przepisów i dobrych rad, książka mocno hołduje wartościom rodzinnym i wieloletnim tradycjom. Ale o książce kiedy indziej. Dziś będzie o tradycji właśnie…



 

czwartek, 15 listopada 2012

Domowa przyprawa korzenna czyli Coraz bliżej święta!

To już ten czas...
Nie ma na co czekać bo można przegapić moment idealny. Idealny na wykonanie własnej, domowej przyprawy do pierników, pierniczków i innych deserów (ja używam jej również jako dodatku do porannej kawy...). Przyda się również do wykonania piernika krakowskiego staropolskiego...
Mój już nastawiony, oczywiście doprawiony domową przyprawą korzenną :)


środa, 14 listopada 2012

Nafaszerowałem paprykę kaszą gryczaną - a wszystko to w porze obiadowej.

Gotowałem w ciemno - poszedłem na tak zwany żywioł!
Dlaczego?
Od dziecka, kaszę gryczaną, nie wiedząc dlaczego, żywiłem uczuciem zbliżonym do nienawiści. I do dnia dzisiejszego unikałem jej jak ognia. Niesłusznym okazał się pogląd, że niesmaczna i dziwna.
Tak więc stało się - po wielu latach nieprzyjemnej separacji, mój związek z kaszą został odbudowany i przyznaję, że tym razem nawiązała się między nami bardzo silna więź. 



niedziela, 11 listopada 2012

Na małe pocieszenie prosta sałatka z kuskusem...

Nie pamiętam kiedy ostatnio widziałem słońce... 
Ale nie tak na chwilę. Mam na myśli cały słoneczny dzień. Nie musi być ciepły (nie oczekuję cudu, w końcu mamy listopad), niech najzwyczajniej w świecie słońce świeci cały dzień.



wtorek, 6 listopada 2012

Francuska Zupa Cebulowa czyli Rozgrzej Mnie Cebulo!!!

Wpis zainspirowany reklamą zupy cebulowej w telewizji.
Tej sproszkowanej nie próbowałem i pewnie już nie spróbuję. To co w kilka chwil wyczarowałem we własnej kuchni absolutnie powaliło moje kubki smakowe. Totalny obłęd!



niedziela, 4 listopada 2012

Endorfiny na talerzu czyli o tym jak sie nie odchudzać! (INTRO)

Odchudzanie jest trendy, diety są cool a bycie na ciągłej diecie to moda, która nigdy nie przeminie.


Jednak ja, ralpheek, wraz z moimi koleżankami (ekspertkami w dziedzinie podejmowania prób odchudzania - o których więcej za chwilę) przeciwstawiamy się temu trendowi, wychodzimy naprzeciw odchudzającemu się ludowi, głodówkom mówiąc zdecydowane Stop! 

My, obrońcy ciał bujnie falujących, występujemy przeciw dyskryminacji osób o pełniejszych kształtach, walcząc o prawo do pozostania przy swojej tuszy wszystkim zadowolonym ze swojego wyglądu. 

Czosnek i Pietruszka zaklęta w lekkim chlebie...

Od tego pieczywa uzależniłem się jakiś czas temu (o tym tutaj). Inspiracją do upieczenia pierwszego bochenka był przepis Agnieszki. Kilka dni temu po raz kolejny sięgnąłem do tej receptury, trochę uprościłem sposób przygotowania, lekko zmodyfikowałem ilość składników i smaki jakie zaczarowałem w tym bochenku.



czwartek, 1 listopada 2012

Narobię Wam smaka i ...

... i pokażę Wam mój jeszcze ciepły chlebek...