czwartek, 31 stycznia 2013

O gotowaniu, inspiracjach i kulinarnych idolach...

Od kiedy prowadzę bloga, czyli od kilku miesięcy, marzyłem o jednym:
by móc poznać Was wszystkich z osobna. 

Chciałbym zaprosić Was na kawę, sernik z wiśniami i bitą śmietaną, pogadać o gotowaniu, kulinarnych sukcesach i porażkach...

Marzenia mają to do siebie, że lubią się spełniać, więc może kiedyś...


(taka mała rzecz a jak cieszy!)


wtorek, 29 stycznia 2013

Karkówka na pikantnej sałacie

Często oglądając programy kulinarne, przeglądając książki i czytając przepisy zastanawiam się "jak to smakuje?", "czy posmakowałoby i mi?" oraz "może jutro zrobię?"...




czwartek, 24 stycznia 2013

Zaczęło się...

... głosowanie w konkursie "Blog Roku 2012" więc jeśli podoba ci się mój blog zapraszam do oddania głosu. 

Wystarczy wysłać sms o treści D00056 na numer 7122.




Zebrany podczas głosowania dochód zostanie przeznaczony na integracyjno-rehabilitacyjne obozy dla dzieci z ubogich rodzin i dzieci niepełnosprawnych. 

Głosowanie trwa do 31. stycznia br. do godziny 12:00, koszt SMS-a to 1,23 zł

Z jednego numeru można oddać tylko jeden głos!

Przypominam:

sms o treści  D00056 na numer 7122

za wszystkie głosy serdecznie dziękuję :)

wtorek, 22 stycznia 2013

Makaron naleśnikowy z chorizo

Nie lubię kiedy jedzenie się marnuje - a jeszcze bardziej nie lubię kiedy marnuje się coś smacznego.
Do takich sytuacji nie dopuszczam więc...



czwartek, 17 stycznia 2013

Tarta porowo-ziemniaczana na francuskim cieście

Pamiętam ten dzień...
Razem z koleżanką szukaliśmy przepisu na obiad. Goście lada chwila mieli się zjawić, lodówka świeciła pustkami a pomysłu jak nie było tak nie ma!



środa, 16 stycznia 2013

"Trochę inna" sałatka makaronowa

... "trochę inna" bo nietypowo podana.
Makaron, własnej roboty oczywiście, jest w tej sałatce niczym tortilla - oplata całą sałatkę i jest jej częścią.



wtorek, 15 stycznia 2013

Cytrynowy Torcik Bezowy

... czyli co zrobić z nadpasem cytrynowego curdu!

Oczywistym jest, że skoro na krem idą cztery żółtka to cztery osamotnione białka mogłyby pójść w zapomnienie. Przecież niepotrzebne są, prawda?
Ja jednak, od dziecka wychowywany w duchu "nie wolno marnować jedzenia", wszelkie "resztki" po gotowaniu, pieczeniu czy innych kuchennych zabawach staram się zamieniać na coś zjadliwego. I w tym przypadku skoro zostały białka, a słodko-kwaśny krem cytrynowy gotowy, jedyną słuszną opcją na wykorzystanie białka były bezy.



poniedziałek, 14 stycznia 2013

Lemon Curd czyli odrobina słońca w środku zimy

Za oknem śnieg, mocne chmury zasłoniły niebo i słońce...
Akurat teraz kiedy mam największą ochotę na odrobinę ciepła. Tęskno mi za latem czy chociażby za wiosną. Tęskno mi słońcem, które jak nic innego potrafi poprawić humor i zapewnić mi energię na całe dnie...

Jeśli tak jak mnie zaczyna dopadać Was zimowa chandra to tak jak ja musicie przygotować słoneczny w kolorze i smaku Lemon Curd. Krem zapewne znany wszystkim to idealne rozwiązanie na zimowe przemęczenie i spadek formy.



środa, 9 stycznia 2013

Noworoczna jajecznica...

... czyli "kiedy po karnawałowym szaleństwie boli głowa."

"Nie twierdzę, że w Nowy Rok koniecznie musisz mieć kaca, ale kiedy człowiek jest zmuszony bawić się całą noc, zbawi go tylko jajecznica z ostrym sosem pomidorowym" pisze Nigella L. A karnawał to taki okres kiedy zarywamy noc za nocą bawiąc się do białego rana.

A skoro już bawiliśmy się całą noc i mamy tego nieszczęsnego kaca, zrozumiałym jest, że brak nam chęci nie tylko do gotowania ale chęci w ogóle.