poniedziałek, 22 kwietnia 2013

Wiosenna sałatka i awokado w roli głównej

Uwielbiam kiedy słońce nie daje mi spokoju. Kiedy męczy mnie swoją jasnością i zmusza do mrużenia oczu.
Uwielbiam kiedy słońce swoim ciepłem zachęca do spędzenia czasu na zewnątrz.
Uwielbiam kiedy słońce po prostu jest! Kiedy mogę biec przed siebie zapominając a tym, że przecież jeszcze nie tak dawno temu śnieg zalegał na drodze, po której teraz biegnę.



sobota, 20 kwietnia 2013

Cukinia. Faszerowana. Zapiekana.

Stos nieprzeczytanych książek rośnie. Telefon nie milknie - wszyscy, coś, praca, ciągle...
Kilka maili wciąż czeka na odpowiedź. Regały też jakby dawno nie odkurzane.
Nie spieszę się!

Pozwalam słońcu leniwie wkradać się do pokoju. 
Cieszyć ciepłymi promieniami stęsknioną twarz.
Dziś nic nie muszę...
Dziś chcę!
Tylko chcę!




środa, 10 kwietnia 2013

Pierwszy bochenek "chleba w ciemno" upieczony...

... teraz przyszedł czas na następne. Na jednym razie się nie skończy - to wiem już na pewno.
Nie tylko ja uzależniłem się od jego wytrawnego, mocno czekoladowego smaku. Również moja rodzina rozsmakowała się w czekoladowym chlebie włoskim ustalając, że dodatkiem idealnym do owego chleba jest miód lub masło orzechowe. Znajomi z pracy obdarowani "kromką chleba" prosili o przepis. Wystawiałem ich cierpliwość na próbę przekonując, że na blogu przepis pojawi się wkrótce. I oto jest...



poniedziałek, 8 kwietnia 2013

Pochwała prostoty

"Wszystko trzeba robić tak prosto, jak to tylko jest możliwe, ale nie prościej."
Albert Einstein




Idealne posiłki to te najprostsze, nieskomplikowane, gdzie smaki idealnie się łączą nie przeszkadzając sobie nawzajem, gdzie aromaty się przenikają a kubki smakowe szaleją domagając się jeszcze i jeszcze...

Dlatego śniadaniem idealnym mógłbym nazwać jajecznicę ze świeżych wiejskich jaj. Jako dodatek proponuję sałatkę z pomidorów koktajlowych, szczypioru i kiełków rzodkiewki w oliwie z oliwek z dodatkiem bazylii. Jeszcze kromka razowego pieczywa i jestem w niebie...