czwartek, 18 lipca 2013

Kompot wiśniowo-rozmarynowy i nowy Spring Plate Magazyn

Dziś chciałbym podzielić się z Wami przepisem wyjątkowym.
Co w  nim takiego szczególnego zapytacie?
Powstał on specjalnie do nowego numeru magazynu SPRING PLATE.

Letni, drugi numer magazynu do poczytania i pobrania tutaj:
a w nim moje piknikowe propozycje w artykule
"Czas na piknik!"




wtorek, 16 lipca 2013

Chłodnik z botwinki

To musiało się tak skończyć: buraczki wyrosły jak szalone więc chłodnik był nieunikniony!
Kiedy przygotowywałem tą zupę, z podniecenia zacząłem rymować.
(za kulawe rymy przepraszam a przepis polecam bo warto !!!)



środa, 10 lipca 2013

Drożdżówki z serem i owocami

Latem, kiedy świeżych owoców po dostatkiem, nie odmawiam sobie przyjemności upieczenia ciasta drożdżowego.
Piekę je z każdymi owocami: truskawkami, jagodami, wiśniami i śliwkami.
Forma też nie ma znaczenia: placek, babka, zawijaniec, bułki...



wtorek, 2 lipca 2013

Chleb Polski. Najlepszy!

 


Nie ufam ludziom, którzy mówią że chleba nie jedzą!
Nie ufam, nie wierzę, nie rozumiem.
Obiegowa opinia mówi, że tuczy, że niezdrowy, że ogólnie wyrzucić z diety i już!
A ja mówię: Jedzmy chleb! 
Prawdziwy, na zakwasie, domowy jest tym co najlepsze, najzdrowsze, najsmaczniejsze!

poniedziałek, 1 lipca 2013

Truskawkowe drożdżowe

Są takie miejsca, są takie przepisy, są tacy ludzie do których chce się wracać.
Dla mnie takim miejscem od zawsze była wieś, a dokładniej rodzinna miejscowość moich dziadków. 
Stara ławka przed domem, las na wyciągnięcie ręki i niezapomniane wakacje z siostrą i kuzynami.
Ciasto babcine zagniatane według przepisu zapisanego na kartach pamięci.
Babcinego przepisu na drożdżowe do owoców nie zdążyłem poznać, ale pamiętam, że nie było pracochłonne.
Podobnie jak ciasto z przepisu Liski, szybkie maślane w smaku, cudowne. 
Prawie jak to babcine.
Odrywane po kawałku, pełne owoców, w doborowym towarzystwie siostry, kuzynki i kuzyna i kur karmionych okruszkami.
Ach te wakacje !!!