sobota, 23 maja 2015

Dynia, orzechy i kasza jaglana czyli szybki obiad

Sobota to taki dzień tygodnia, który jak już się zdarzy wolny to i tak jest zajęty. Trzeba przecież poodkurzać, posprzątać, nadrobić zaległości. W tygodniu brakuje czasu na zrobienie wszystkiego na raz! Nadrabiamy więc zapominając o czymś pysznym na obiad. 
Niepotrzebnie. Obiad może być szybki i smaczny jednocześnie. A jeszcze jak będzie zdrowy to już bonusik taki że mordka się cieszy i jakoś tak lżej na sercu się robi, sumienie się wycisza i ogólnie sobota przyjemniejsza się robi. I nawet bałagan nie drażni tak bardzo. 


środa, 20 maja 2015

Szybki chleb sodowy

Nie lubię pisać postów na szybko ale kiedy pisze się o chlebie szybkim i łatwym to i rozpisywanie się o nim jest jak najbardziej zbędne. Przepis prosty już z samej nazwy, kilka minut przygotowania i ciepły bochen na śniadanie gotowy. Najlepiej smakuje jeszcze gorący z konfiturą lub dżemem owocowym. Do tego szklanka mleka lub espresso. Polecam ten przepis bo nie napracujecie się zbytnio a radości wiele. I ten zapach w domu...



sobota, 16 maja 2015

Tartaletki z rabarbarem i serem pleśniowym

Post nieco spóźniony ale nie ma się co tłumaczyć brakiem czasu tylko od razu zabiorę się do rzeczy. "Kocioł" to magazyn blogerów dolnośląskich, w którym znajdziecie nie tylko mnóstwo przepisów z wykorzystaniem lokalnych i sezonowych produktów (bohaterami najnowszego numeru są rabarbar i groszek). "Kocioł" to recenzje smacznych miejsc, które warto na Dolnym Śląsku odwiedzić jak również tradycyjna kuchnia dolnośląska i receptury nieco zapomniane a wciąż smaczne. "Kocioł" to również fantastyczna grupa aktywnych i pochłoniętych gotowaniem ludzi, których łączy wspólna pasja zwana blogowaniem. I wreszcie "Kocioł" to magazyn dla wszystkich, którzy tak jak my, mają apetyt na więcej i więcej...

Zapraszam do lektury najnowszego numeru:

(kliknij w okładkę by przejść do lektury magazynu)