sobota, 31 października 2015

Gołąbki paprykowe

Przepis ten siedział mi w głowie od dawna. Zawsze jednak coś powodowało, że przygotowanie odkładałem na później. Nie mogłem też czekać w nieskończoność więc gdy pojawiła się okazja na kilka dni urlopu postanowiłem nadrobić wszelkie zaległości w tym i ten przepis.

Uwielbiam tradycyjne potrawy, ich smak i wspomnienia związane z ich przygotowywaniem w gronie rodzinnym. Jednak lubię też do takich receptur dodawać coś od siebie, coś zamienić, coś pokombinować tak by tradycyjne smaki przekształcić w moje własne.

Zachęcam do wypróbowania klasycznych gołąbków w nieco innej odsłonie. Innej bo wegetariańskiej. Brak tu mięsa ale jest za to cudowna i rozgrzewająca moc papryki i chilli, aromaty czosnku i ziół. Wyglądają jak te babcine ale smakują inaczej, mają swoją moc którą warto odkryć.

Polecam!


czwartek, 29 października 2015

Dyniowe Pankejki

Sezon na dynię w pełni i właśnie teraz jest najlepsza. Jest to też najodpowiedniejsza pora by zabrać się za przetwarzanie dyni i robienie zapasów na zimę. Przyda nam się do ciast, ciasteczek, chleba, makaronów, klusek, sosów i dosłownie do wszystkiego czego dusza zapragnie. Zachęcam do wypróbowania choć kilku dyniowych przepisów które w najbliższym czasie pojawią się na blogu. 
Dyniowe szaleństwo trwa i nie ma sensu się temu opierać.
Smacznego!



niedziela, 18 października 2015

Cytrynowe ciasto z migdałami i malinami

Kiedy tylko znalazłem ten przepis od razu wiedziałem, że następnym słodkim wypiekiem w domu będzie właśnie to ciasto. Powody były dwa: po pierwsze polecała go Dorota u której znalazłem ten przepis, autorka strony Moje Wypieki (przepis dostępny tu: klik). Po drugie przepis pochodzi z najnowszej  książki Nigelli Lawson na którą czekam z niecierpliwością. Tak więc sami widzicie, że nie mogłem nie upiec tego ciasta. A że smaczne było niezmiernie to nie mogłem odmówić sobie przyjemności namówienia Was byście i Wy spróbowali tego cuda. Polecam szczerze!