środa, 16 grudnia 2015

Pierniczki mocno Pomarańczowe


Kiedy nie ma już czasu by piec pierniczki które muszą długo mięknąć, lub kiedy nie mamy tyle cierpliwości by czekać aż zmiękną proponuje upiec pierniki które od razu po upieczeniu są mięciutkie i puchate. Robi się je niezwykle szybko a do tego niezwykle pachną pomarańczami.


Nie ma lepszego sposobu by zaskoczyć bliskich własnoręcznie upieczonymi piernikami, które choć nie wyglądają mega słitaśnie to nadrabiają bogatym korzennym smakiem połączonym z niesamowitym aromatem pomarańczy. 


środa, 2 grudnia 2015

Świąteczny chleb z suszoną śliwką i nutą piernika


Nie ma się co chować i udawać że nie widzicie wszystkich tych choinek i nie słyszycie wszędobylskich dzwoneczków. Czas przedświątecznych szaleństw (kulinarnych oczywiście) uważam za rozpoczęty i nie ma sensu bronić się przed jedynymi magicznymi chwilami w roku. Czas zacząć planować, szykować, piec i gotować, i nucić pod nosem nieśmiertelne „last krismas…” J

Skoro grudzień i skoro święta to nie może na naszym stole zabraknąć odświętnego bochenka świeżego i aromatycznego chleba. Ten z przepisu poniżej pachnie niczym najcudowniejszy piernik i do tego zawiera magiczny składnik w postaci wędzonej śliwki, polskiej Suskiej Sechlońskiej.  Idealnie smakuje ze śledzikiem w piernikowo buraczkowym klimacie – sprawdziłem to z przyjaciółmi.

Zatem chleb wypróbujcie już dziś a świąteczny śledzik będzie wkrótce!