czwartek, 25 sierpnia 2016

Klasyczne Leczo

Leczo to wywodząca się z kuchni węgierskiej potrawa na bazie papryki i pomidorów. Wzbogacone smakiem smażonej cebuli i kiełbasy sprawia że jest ono idealnym dodatkiem do mięsa ale też świetnie sprawdzi się jako samodzielne danie. 

Poniżej podaję wam najbardziej klasyczny, najprostszy i najszybszy sposób na leczo ale jeśli chcecie zaszaleć to nie ma problemu. Dodajcie cukinię, bakłażana, różnokolorowe papryki dla wzbogacenia koloru a dla podbicia mięsnego smaku świetnie sprawdzi dodanie wędzonego boczku. Opcji jest wiele - przepis poniżej to tylko baza! 
Reszta zależy od Was!



środa, 17 sierpnia 2016

Zapiekane risotto z dynią

Są takie dni kiedy dopada Cię ochota na coś wykwintnego ale nie masz czasy bądź chęci by stać przy kuchence i mieszać, siekać... Idealnym rozwiązaniem na takie chwile są dania z piekarnika - wszystko wrzucamy do jednego gara, ustawiamy temperaturę i czekamy. 

Z dynią zaprzyjaźniłem się już wiele lat temu i kiedy tylko pojawia się na targu od razu po nią sięgam. Nie potrafię oprzeć się jej słodkiemu miąższowi. Uwielbiam odkrywać ją wciąż na nowo bo jej możliwości są nieograniczone. Praktycznie nie ma dania w którym dynia nie sprawdziłaby się idealnie. Tym razem pojawiła się w risotcie ale w nieco zmodyfikowanej wersji. W wersji dla leniwych - nie chce Ci się stać przy kuchence i dolewać, mieszać, dolewać, mieszać? Wrzuć risotto do piekarnika a zapewniam że efekt Cię zaskoczy. Zapiekane risotto z dynią idealnie sprawdzi się jako samodzielne danie na romantyczną kolację ale świetne też będzie jako dodatek do grillowanego kurczaka na obiad.

Nie czekajcie - sezon na dynię uważam za rozpoczęty!