Za oknem śnieg, mocne chmury zasłoniły niebo i słońce...
Akurat teraz kiedy mam największą ochotę na odrobinę ciepła. Tęskno mi za latem czy chociażby za wiosną. Tęskno mi słońcem, które jak nic innego potrafi poprawić humor i zapewnić mi energię na całe dnie...
Jeśli tak jak mnie zaczyna dopadać Was zimowa chandra to tak jak ja musicie przygotować słoneczny w kolorze i smaku Lemon Curd. Krem zapewne znany wszystkim to idealne rozwiązanie na zimowe przemęczenie i spadek formy.
LEMON CURD
4 żółtka
1 całe jajko
2 duże cytryny*
200 g cukru pudru
100 g masła
Skórkę i sok z cytryn dodajemy do roztrzepanych żółtek z jajkiem, stawiamy na małym ogniu i ciągle mieszając dodajemy stopniowo cukier i masło. Podgrzewamy do zgęstnienia. Przecedzamy przez sitko, przelewamy do słoiczka.
* cytryny najlepiej jeśli będą z upraw ekologicznych i niewoskowane, w przeciwnym razie najpierw należy je sparzyć i dokładnie umyć!
Smacznego!
Lemon curd uwielbiam! Chyba nie ma pyszniejszego cytrynowego kremu.Przypomniałeś mi, że dawno go nie robiłam.
OdpowiedzUsuńPrzymierzam się do zrobienia, śliczny kolor:)
OdpowiedzUsuńKolor jest niesamowity. Pamiętam, że kiedyś robiłam lemon curd, ale nie było tak intensywnie żółte- chyba muszę spróbować jeszcze raz :)
OdpowiedzUsuńto przez zwiększoną liczbę żółtek kolor jest tak intensywny...
UsuńMoże bardziej chodzi o jakość jajek i kolor żółtek. Ja robię z 3 sztuk i wychodzi mi mega żółty krem, aż niemal pomarańczowawy.
Usuńto też na pewno ma znaczenie - ja użyłem jajek wiejskich, od zaprzyjaźnionej gospodyni :)
Usuńja nigdy nie robiłam, ale jak zobaczyłam Twoje zdjęcie to muszę zrobić i spóbować, choćby po to by było mi tak ciepło jak po obejrzeniu Twojego zdjęcia:) Pozdrawiam - Kobiecmeysli.pl
OdpowiedzUsuńdzisiaj mam dużo poprawiająco nastrojowego słońca, świeci tak przez okno odkąd się obudziłam i bardzo mnie to cieszy. a ten lemon curd to też jest jak słońce, tyle że w słoiku i ja koniecznie chcę go mieć.
OdpowiedzUsuńRobiłam niedawno, pominęłam tylko skórkę z cytryny, bo mnie nawet sparzenie i szorowanie nie przekonuje :)
OdpowiedzUsuńmyślałam, że jak na razie mam dość cytryny, ale popatrzyłam na zdjęcie i chcę lemon curd :) kolorek cudny, rzeczywiście to pewnie przez wiejskie jajka, one zawsze mają żółtka bardziej żółte a te sklepowe bardziej pomarańczowe :)
OdpowiedzUsuńFakt, to jest cudowny krem, bo składniki są cudowne. Cytryna robi cuda!!
OdpowiedzUsuńJedyne co mnie hamuje, aby go zaraz nie zrobić, to moje nieposkromione obżarstwo i perspektywa spalania kalorii na bieżni, przecież wiosna idzie....
pozdrawiamy serdecznie
Tapenda
ooo :) poproszę o słoiczek takiego! pięny ma żółty kolor!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie, Asia
Kolor rzeczywiście ma świetny! ;)
OdpowiedzUsuńahaaaa już wiem czemu nie robiłam :/ bo to nie wegańskie :) no ale wygląda bomba :)
OdpowiedzUsuńO, Panie! Zaiste, piękny, aksamitny, kremowy...
OdpowiedzUsuń