Niedzielne popołudnie to czas szczególny: bo choćbym cały tydzień biegał i uwijał się w pośpiechu to w niedzielne popołudnie zawsze znajdę czas na chwilę przy kawie i dobrym cieście. Te parę dłuższych leniwych chwil spędzonych na kosztowaniu słodkich przyjemności jest jak ładowanie baterii na cały kolejny tydzień wypełniony bieganiną i chaosem.
JOGURTOWO-CZEKOLADOWA BABKA KOKOSOWA
(przepis własny)
składniki suche:
1,5 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki wiórków kokosowych
75 g białej czekolady (drobno posiekanej)
składniki mokre:
2 jajka
jogurt naturalny (150 g)
pół kostki roztopionego masła (100 g)
dodatkowo:
laska wanilii
25 g białej czekolady do dekoracji
wiórki kokosowe do dekoracji
Składniki suche połączyć ze sobą, składniki mokre również (do składników mokrych dodać nasiona wyłuskane z laski wanilii i dokładnie wymieszać). Następnie wszystkie składniki połączyć ze sobą i wyłożyć do keksówki. Piec około 60 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!
Hmmmm....dziś sobota, znaczy ciacho będziesz pożerał dopiero...jutro? :-)) Ja chyba bym nie wytrzymała. Dobrałabym się do niego NATYCHMIAST!!! ;-)
OdpowiedzUsuńjogurtowe babki są pyszne!:)
OdpowiedzUsuńdomowa babka z kokosem i czekoladą:)idealna do popołudniowej herbaty.
OdpowiedzUsuńAle piękna baba! Lubię kokosowe. Babka wilgotna czyli juz mi smakuje. Świetna i pięknie wygląda .
OdpowiedzUsuńSto lat już takiego prostego, jogurtowego ciasta nie jadłam
OdpowiedzUsuńzeby ta babka byla jeszcze zdrowsza i smaczniejszazastapilabym pewne skladniki:
OdpowiedzUsuńzwykla make - maka kokosowa
cukier - Xylitol'em (w przeciwienstwie do zwyklego cukru ten cukier alkoholowy zapobiega prochnicy), mozna tez zastapic cukrem kokosowym
biala czekolade - maslem kakaowym
roztopione maslo - roztopionymolejem kokosowym
podoba mi się to niedzielne ładowanie baterii. słodkie zawsze działa.
OdpowiedzUsuńale puszysta! u mnie też ciacho na niedzielę musi być :)
OdpowiedzUsuńUwiodły mnie te ziarenka wanilii..:)
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda świetnie. ; ) A całość wieńczą płatki kokosa..
OdpowiedzUsuńPycha!