CHLEB OWSIANY
250 g mąki pszennej
150 g mąki owsianej razowej
300 ml chłodnej wody
łyżeczka soli
1/4 łyżeczki suszonych drożdży
garść płatków owsianych
Wszystkie składniki wymieszać w misce i pozostawić do wyrastania na całą
noc. Rano ponownie je wymieszać, blat obsypać mąką (około pół szklanki mąki) i wylać ciasto na
blat (ciasto jest dość rzadkie). Dłońmi uformować z ciasta bochenek
wielkości foremki w której będzie pieczony. Spód keksówki wysypać płatkami. Przełożyć ciasto do keksówki
wyłożonej papierem do pieczenia (tak jest szybciej i chleb nie
przywiera). Odstawić do wyrośnięcia. Kiedy chleb podrośnie nagrzać
piekarnik do temperatury 200 stopni, chleb obsypać płatkami owsianymi i piec około 50 minut.
muszę się wkońcu przekonać do upieczenia swojego chleba :), bo nie mogę się napatrzeć na ten owsiany!
OdpowiedzUsuńfajny, prosty chleb :) alternatywa świetna gdy zakwasu zapomni się nakarmić :)
OdpowiedzUsuńTaki owsiany chlebek z wielką chęcią bym zrobiła :)
OdpowiedzUsuńZ okazji Świąt Wielkanocnych
OdpowiedzUsuńżyczę Ci wiosny, wiosny i jeszcze raz wiosny!
Pękających na drzewach pąków,
ziemi, która zaczyna pachnieć i słońca, które nie tylko świeci, ale wreszcie
także grzeje.
Życzę Ci wiosny w życiu codziennym, rodzinnym, w pracy,
na koncie bankowym ale przede wszystkim życzę Ci wiosny w sercu
Housewife
Witam, piekę chleb wg tego przepisu, urozmaicając go różnymi dodatkami i eksperymentując z różnego rodzaju mąką - dziś jednak chciałabym użyć drożdży świeżych zamiast suszonych. Czy mogłaby Pani podpowiedzieć, ile świeżych drożdży mam dodać? :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie piekłem tego chleba na świeżych drożdżach, ale gdybym miał takowy zrobić to użyłbym ich 10 do 15 gram.
UsuńPozdrawiam i koniecznie daj znać jaki był efekt.
Pozdrawiam :)
Dziękuję za szybką odpowiedź i przepraszam za "Panią" :)
OdpowiedzUsuńUpiekłam już kilka bochenków na świeżych drożdżach - niestety drożdże świeże okazały się bardzo wymagające i częściej teraz chleb mi opada lub nie wyrasta tak ładnie, jak na drożdżach instant/suszonych. Jednak się uparłam i cały czas próbuję.
Pozdrawiam:)
Nie ma za co przepraszać...
UsuńJa też kiedyś eksperymentowałem, ale ciężko było uzyskać jakikolwiek stały efekt - świeże drożdże są bardzo kapryśne i ciężko ustalić czy chleb wyjdzie tak jak należy dlatego stosuję drożdże instant.
Pozdrawiam :)