Historia tych ciasteczek jest prosta - Agnieszka, koleżanka moja, zrobiła je raz. Od tamtej pory robi je co święta. W tym roku też je zrobiła - po raz pierwszy. Choć przyznam, że zjadłbym już kolejne...
To co zobaczycie za chwilę to właśnie wypiek jej rąk własnych. Nie odważyłem się piec swoich bo cudowności, które przyniosła zasłużyły na należyte "obfotografowanie" i puszczenie fotek w świat.
Tak więc za przyzwoleniem i z pełną aprobatą Agi, zapraszam na Ciasteczka Cynamonowe!
Nie jest tajemnicą, że przepis pochodzi ze strony
Moje Wypieki. Obydwoje, Ja i Agnieszka, jesteśmy wielkimi fanami talentu Doroty - każdy przepis jest omówiony, każde zdjęcie oglądnięte i podziwiane.
Miłość do cynamonu drzemie we mnie od zawsze, jednak to co robią ze mną te ciastka to jakieś szaleństwo jest! Nigdy nie mam dość, wręcz przeciwnie - zawsze odczuwam jakiś niedosyt! Ach...
CIASTECZKA CYNAMONOWE
180 g masła, zimnego
90 g cukru pudru
230 g mąki pszennej
szczypta soli
1 płaska łyżka cynamonu
40 g skrobi ziemniaczanej, kukurydzianej
lub mąki ryżowej
dodatkowo:
około 50 - 100 g mlecznej czekolady do ozdoby
Wszystkie składniki
wrzucić do malaksera i zmiksować, aż ciasto będzie tworzyło gładką kulę. Można
również wszystkie składniki umieścić w misie, posiekać szybko nożem, krótko
wyrobić, do połączenia. Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez
30 minut.
Po schłodzeniu,
ciasto rozwałkować na grubość około 4 mm, podsypując delikatnie mąką. Wykrawać gwiazdki. Układać na
papierze do pieczenia lub macie teflonowej, zachowując nieduże odstępy
(ciasteczka praktycznie nie rosną).
Piec w temperaturze
180ºC przez 12 - 15 minut. Wystudzić na kratce.
Mleczną czekoladę
roztopić w kąpieli wodnej z 1 łyżką masła (50 g czekolady) lub 2 łyżkami (100 g
czekolady). Gwiazdki zanurzać do połowy w czekoladzie, odkładać na kratkę, do
zastygnięcia.
Smacznego!
Piękna stylizacja :) A ciasteczka muszą być wspaniałe :)
OdpowiedzUsuńpoprawka - były wspaniałe, bo szybko się skończyły...
Usuńjakie ładne cynamonowe obrazki :-))
OdpowiedzUsuńdzięki :)
Usuńpiekne zdjęcia i cudownie aromatyczne ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńi jakie smaczne...
UsuńPodziwiam wszędzie te maślane pierniczki, a sama ich jeść nie mogę ze względu na problemy z sercem i wysoki cholesterol :( Ach, żeby tak dało się zastąpić masło olejem rzepakowym... a tu kiszka :(
OdpowiedzUsuńale można coś pokombinować... spróbuję :D
Usuńnie dziwię Ci się, że nie masz ich dosyć, o tej porze roku wszystkie cynamonowe rzeczy są wspaniałe :) bardzo mi się podoba pomysł na stylizację :)
OdpowiedzUsuńdziękuję i zachęcam do upieczenia :)
Usuńniebo w ...........!!!!:)
OdpowiedzUsuńAga ;)
a raczej Gęba w Niebie!!!
Usuńtosz to dzieło rąk Twoich :)
kiedy następna degustacja?
Ale super zdjęcia! I jakie śliczne ciasteczka :-)
OdpowiedzUsuńU mnie w domu też dziś pachnie świątecznie, bo piekę pierniczki alpejskie (przepis jutro).
Pozdrawiam serdecznie!
Basia
na pewno sprawdzę - bo kocham pierniki, ale to już chyba wszyscy wiedzą :)
Usuńpierwsze zdjęcie powala!
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńŚwietne zdjęcia a ciastka znam i są rewelacyjne.
OdpowiedzUsuńwięc rozumiesz chyba mój zachwyt nad ich smakiem :)
Usuńpodzielam Twoją miłość do cynamonu :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie ciasteczka...
/zachęcam Cię do poparcia apelu jaki zamieściłam na swoim blogu ... proszę w nim innych blogerów o umieszczanie informacji o SZLACHETNEJ PACZCE obok ich bożonarodzeniowych przepisów...przeczytaj ...może uznasz za stosowne i się dołączysz do akcji "blogerzy wspierają SZLACHETNĄ PACZKĘ " /
popieram i dołączam się...
Usuńproste i fajne, a jeszcze łądnie wystylizowane, to racja! :)
OdpowiedzUsuńdziękuję - to wszystko ten cynamon :D:D:D
Usuńa jak bym je juz teraz na święta zrobiła? i zamknęła w puszce? nie za wcześnie?
OdpowiedzUsuńmyślę, że mogłyby za bardzo skruszeć - lepiej zrobić i zjeść od razu :)
Usuńciastka cynamonowe są pyszne o każdej porze roku ;) a szczególnie w ciąży :D ciasto w lodówce, zobaczymy co mi z tego wyjdzie ale już nie mogę się doczekać ;)
OdpowiedzUsuńsą pyszne !!!! :) super przepis, będę się do niego stosować :)
Usuńbardzo się cieszę, że smakują :D
Usuńpozdrawiam i wszystkiego dobrego dla Ciebie i Maluszka :D
na ile sztuk przepis? Bo nie wiem czy te składniki to dwoić czy troić :P
OdpowiedzUsuńz podanych proporcji wyjdzie około trzydziestu sztuk...
Usuń