Choć w powietrzu czuć zbliżająca się jesień to z latem jeszcze się nie żegnam. Mam nadzieję, ba! ja mam pewność, że słońce jeszcze nas zaskoczy i pozwoli nacieszyć się swoim ciepłem.
A zanim jesień, rozgrzewające zupy i gulasze, coś pachnącego latem, słońcem i owocami.
CHUTNEY Z CUKINII I JABŁEK
2 średnie cukinie
2 duże słodkie jabłka
2 średnie cebule
garść rodzynek
ząbek czosnku
przyprawy: cynamon, pieprz cytrynowy, nasiona kolendry
Cebulę posiekaną w kostkę podsmażamy na wolnym ogniu na złoty kolor. Dodajemy czosnek i smażymy minutę. Cukinię kroimy w kostkę (jeśli miąższ ma duże pestki najpierw wydrążamy cukinię - pestek nie wyrzucamy, blendujemy je i dodajemy na końcu). Dodajemy cukinię do cebuli i smażymy chwilkę, jabłka starte na tarce o dużych oczkach lub pokrojone w kostkę dodajemy do cukinii. Mieszamy i ewentualnie dodajemy zblendowany miąższ cukinii. Przyprawy mielimy lub ucieramy w moździerzu, dodajemy do potrawy. Dodajemy również rodzynki, zostawiamy na małym ogniu na około 30 minut i gotowe. Chutney nadaje się do spożycia od razu ale można go też pasteryzować!
Smacznego!
Cukinia cały czas na topie :-) fajny pomysł na jej wykorzystanie
OdpowiedzUsuńwygląda super!
OdpowiedzUsuń