Polecany post

chrupka kanapka

Nie trzeba mi wiele do szczęścia. 
Czasem dla poprawy nastroju sięgam po kawałek czekolady (czasem po dwa, ewentualnie siedem), a czasem wystarczy mi lampka wina czy dobry drink (mojito my love)!
Zawsze jednak są to smaki proste, szybkie w przygotowaniu, nieskomplikowane. 
Historia mojego podwieczorkowego kanapkowania na działce zaczęła się w zeszłym roku bo to właśnie ponad rok temu stałem się właścicielem małego kawałka ziemi i nie było wyjścia - jesli podwieczorek to na świżym powietrzu bo na powietrzu przecież smakuje lepiej.



A co może smakować lepiej od kromki chrupiącego chleba z ulubionymi dodatkami?
W moim przypadku składnikami idealnej chrupkiej kanapki są pomidory (bez których w sezonie nie potrafię się obejść) oraz delikatny w smaku ser koryciński. Wystarczy to wszystko doprawić świeżymi ziołami i podwieczorek gotowy!
Tak niewiele a tak smacznie. 




CHRUPKA KANAPKA
(na jedną kanapkę)

dwie kromki chleba
plaster sera korycińskiego
(lub innego ulubionego)
spory pomidor (u mnie żółta lima)
gałązka rozmarynu
sól i pieprz
oliwa z oliwek

Pomidora kroimy w sporą kostkę, doprawiamy solą, pieprzem i posiekanym drobno rozmarynem. Zalewamy łyżką oliwy, odstawiamy na pięć minut. Na kromce chleba układamy połowę pomidorów, następne ser i resztę pomidorów. Przykrywamy drugą kromką chleba i lekko dociskamy, tak by oliwa z sokiem z pomidorów lekko wchłonęła się w kanapkę. Smażymy lub grillujemy z obu stron na złoty kolor od czasu do czasu lekko dociskając.

Smacznego!






Komentarze

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie :)

o mnie

...bo w kuchni wszystko się zaczęło.
Najpierw była kuchnia babcina - pachnąca chlebem, pierogami i szarlotką. To było miejsce, gdzie przy starym bielonym stole cała rodzina zachwycała się smakiem domowego rosołu z makaronem.
Potem była kuchnia mojej mamy - pełna zapachów i aromatów, począwszy od jajecznicy ze szczypiorkiem, poprzez wołowe bitki z młodą kapustą, na serniku "najlepszym na świecie" kończąc.
Teraz czas na moją kuchnię - miejsce gdzie tradycję przełamuję tym co nowe, inne i nieznane. I choć zawsze marzyłem by zostać pisarzem, to właśnie gotowanie stało się pasją mojego życia.
Inną moją pasją jest muzyka - to ona często nastraja mnie do gotowania, lubię podrygiwać w takt ulubionych piosenek podczas kuchennej krzątaniny i wymyślać nowe potrawy nucąc w myślach stare i nowe przeboje.
Tak więc chwyć za ulubioną drewnianą łyżkę i próbuj wraz ze mną smaków znanych i nieznanych - a przy okazji potańczymy :)


P.S. Teksty i zdjęcia znajdujące się na tym blogu są mojego autorstwa.

Przepisy, jeśli nie są oznaczone inaczej są moimi przepisami. Zanim zaczniesz kopiować – zapytaj!


Dziękuję.
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Durszlak.pl

WASZE ULUBIONE

Copyright © Old White Table