Powodów do dumy mamy z pewnością wiele, ale bez zagłębiania
się w szczegóły powiem, że dziś chodzi mi o jabłka.
I pomimo wpadki na
Narodowym nadal zamierzam chodzić z czołem zadartym ku niebu.
Receptura, którą mam zamiar się z Wami podzielić to ulubione
ciasto mojej mamy i jedno z jej najlepszych dzieł. Idealnie kruche ciasto,
które nie wymaga nadzwyczajnych składników i specjalnych nakładów siłowych.
Mocno krucha i sypka kruszonka z lekko cynamonową nutą…
A pomiędzy nimi wspaniałe polskie, nasze…
…Jabłka <3
Jeśli jest ktoś kto nie lubi jabłecznika niech zamilknie na
wieki - choć wiedziony intuicją zaryzykuję i powiem, że nie ma na świecie osoby
nielubiącej tego ciasta.
Bez względu na to jak je nazwiemy – szarlotka, aplle pie,
jabłecznik – jedno jest pewne: nie ma wypieku bardziej tradycyjnego jak
jabłecznik. Niemal każdy pamięta jej smak z dzieciństwa, niemal każdy
podpatrywał jak nasze babcie i mamy z cierpliwością obierały jabłka i
zagniatały ciasto, i niemal każdy z nas zna aromat pieczonych jabłek z nuta
cynamonu.
W moim domu była to zawsze zapowiedź idealnego deseru.
Idealnego bo z naszych, tutejszych, najlepszych na świecie jabłek!
Jabłecznik najlepszy na świecie
na ciasto:
pół kostki masła
2,5 szklanki mąki
pół szklanki śmietany
3 żółtka
5 łyżek cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
na kruszonkę:
1/4 kostki masła
pół szklanki cukru
mąka (ile zabierze)
szczypta cynamonu
dodatkowo:
kilogram ulubionych jabłek (ja daję dwa…)
cynamon
Składniki ciasta szybko zagnieść – tylko do połączenia się składników. Schłodzić w lodówce przez 30
minut. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Zostawić na 15 minut.
Masło na kruszonkę rozpuścić i do chłodnego dodać cukier, cynamon i tyle mąki
by powstała dość sypka lecz jednak wilgotna kruszonka. Ciasto wyjąć z lodówki, wyłożyć do formy,
jabłka odcisnąć z nadmiaru soku, posypac cynamonem i kruszonką. Piec około 45
minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!
Mniam!
OdpowiedzUsuńspróbuj... nie pożałujesz :)
Usuńjesienią jabłka w cieście (jakkolwiek się je nazwie) smakują cudnie.
OdpowiedzUsuńmasz rację - zgadzam się :)
UsuńI do tego pięknie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńUwielbiam jabłecznik i polskie jabłka, więc milczeć nie muszę. Wręcz przeciwnie, mogę krzyczeć oh i ah, bo ciasto jest niezwykle kuszące :)
OdpowiedzUsuńzapraszam na kawałąeczek :)
UsuńPięknie wygląda Twój jabłecznik ;)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńNie mam sentymentu do kruszonki, ale na tych fotkach wyjątkowo apetycznie wyszła:D
OdpowiedzUsuńpozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Szarlotki ( bo tak nazywam jabłecznik) to moj numer jeden wśród ciast zdecydowanie, mój rodzinny przepis to jedyny przepis, ktorym sie nie dzielę. Nigdy.Z nikim. Może to egoistyczne, że dostanie go tylko moja córka, ale to taki moj kulinarny sekret i już. Jabłka mamy genialne, to fakt :)
OdpowiedzUsuńja lubie jak jablka nie wsiąkająw ciasto-bo gdy robie jablecznik jest ona dobry tylko w dniu kiedy sie go upieklo, na drugi dzien robi mokry, a ciasto już nie jest tak kruche ale mokrawe i ciezkie od jablek macie na to jakis sposob?
OdpowiedzUsuńspód smarujemy białkiem jajka i podpiekamy dziesięć minut, dopiero potem wykładamy jabłka i pieczemy dalej...
UsuńAha oki dzięki super sprawa.Tego wlasnie mi brakowalo.
UsuńMilego popoludnia!
Ja podduszam jabłka i odsączam sok.
Usuńjablecznik jest przepyszny !;) ja zrobilam z bialek bezy jeszcze i pokruszylam je na upieczone juz ciasto pychaaaaaaa ;)Pozdrawiam Anita
OdpowiedzUsuńświetny pomysł - sam go wypróbuję - dzięki :D
UsuńJabłecznik na Pana zdjęciu wygląda ślicznie, ale mi nie wyszedł, wydaje mni się,że mało masła daje się do ciasta i cukru też, i kruszonka jest jakaś taka dziwna
OdpowiedzUsuńz podanych proporcji robię kruche nie tylko pod jabłecznik, ale i pod inne ciasta i za każdym razem wychodzi świetnie - na niepowodzeniu musiało zaważyć coś innego (może za krótki czas chłodzenia ciasta? spód nie był uprzednio podpieczony?) - a co do ilości cukru... lubię ciasta słodkie w punkt - nie przesłodzone, ale i też nie mdłe i ta ilość słodkiego wydaje mi się odpowiednia, ale zawsze można ją zwiększyć...
Usuńgłowa do góry - za drugim razem powinno wyjść już idealnie :)
A myśli Pan, że ilość mąki w stosunku do ilości tłuszczu jest odpowiednia?Moje ciasto wyszło mi twarde ale to może z innego powodu. Dziękuję za radę.
OdpowiedzUsuńwygląda pięknie :)uwielbiam jabłeczniki !!!
OdpowiedzUsuńMoja jednak wygląda smaczniej :D Mniej ciasta i więcej kruszonki :)
OdpowiedzUsuń