Polecany post

Orzotto z szynką czyli swojski pęczak z jeszcze bardziej swojską szynką...

Wiele ostatnio czytałem o tzw. Comfort Food - na wielu blogach i w czasopismach niemalże wszyscy dzielą się swoimi przepisami na potrawy, które nastrajają pozytywnie kiedy jesień nie jest tak piękna jakbyśmy sobie tego życzyli. Każdy z nas ma taki smak, który wycisza i pozwala przetrwać wietrzne i chłodne wieczory.







Kiedy wiatr przenika swoim chłodem a deszcz zacina po twarzy, najlepszym wyjściem zawsze jest porcja czegoś rozgrzewającego - najlepiej jeśli wiążą się z tym jakieś ciepłe wspomnienia: z dzieciństwa, z wakacji. Kubek kakao z kruchym ciasteczkiem, gorący rosół z mięsnymi kluseczkami?
Jakie są wasze ulubione potrawy pozwalające przetrwać Wam te przejściowe problemy pogodowe?




Moim ulubionym comfort food jest i będzie risotto. Choć czasem kiedy robi się naprawdę źle sięgam po nasz rodzimy pęczak. Jego piękne i okrągłe ziarenka za każdym razem zachwycają swoim smakowitym wnętrzem. A przyrządzone na babciną modłę - jak poczciwy gulasz - sprawiają, że nawet największe chmury nie są w stanie popsuć mi uroku chwili spędzonej nad parującą miseczką orzotto (bo tak nazywa się risotto przyrządzone z kaszy)...




Swojski pęczak z jeszcze bardziej swojską szynką
składniki na jedną słuszną porcję

100 g pęczaku
100 g szynki wieprzowej surowej
szczypior wraz z cebulką
400 ml bulionu wołowego
3 łyżki śmietany
kilka listków lubczyku
sól i pieprz
słodka papryka (pół łyżeczki)

Szynkę drobno posiekać i podsmażyć, doprawić solą, pieprzem i papryką. Smażyć jeszcze chwilę. Wrzucić pęczak i smażyć jeszcze chwilę aż kasza nabierze koloru. Stopniowo dolewać bulion i wrzucić lubczyk. Kiedy kasza wchłonie cały płyn dodajemy posiekany szczypior. Zdejmujemy z ognia i dodajemy śmietanę.


Smacznego!

... i jeszcze jedna fotka na zaostrzenie apetytu :)



BTW - Kocham Jesień <3





Komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. no to zabieramy się za gotowanie...
      najlepszy comfort food wg mnie :)

      Usuń
  2. Za oknem mokro i wietrznie, więc gdyby nie brak pęczaku pewnie bym się wzięła za gotowanie. A co dla mnie jest comfort food? Chyba po prostu swojskie jajo pod każdą postacią :D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie :)

ARCHIWUM POSTÓW

Pokaż więcej

Archiwizuj

Pokaż więcej

o mnie

...bo w kuchni wszystko się zaczęło.
Najpierw była kuchnia babcina - pachnąca chlebem, pierogami i szarlotką. To było miejsce, gdzie przy starym bielonym stole cała rodzina zachwycała się smakiem domowego rosołu z makaronem.
Potem była kuchnia mojej mamy - pełna zapachów i aromatów, począwszy od jajecznicy ze szczypiorkiem, poprzez wołowe bitki z młodą kapustą, na serniku "najlepszym na świecie" kończąc.
Teraz czas na moją kuchnię - miejsce gdzie tradycję przełamuję tym co nowe, inne i nieznane. I choć zawsze marzyłem by zostać pisarzem, to właśnie gotowanie stało się pasją mojego życia.
Inną moją pasją jest muzyka - to ona często nastraja mnie do gotowania, lubię podrygiwać w takt ulubionych piosenek podczas kuchennej krzątaniny i wymyślać nowe potrawy nucąc w myślach stare i nowe przeboje.
Tak więc chwyć za ulubioną drewnianą łyżkę i próbuj wraz ze mną smaków znanych i nieznanych - a przy okazji potańczymy :)


P.S. Teksty i zdjęcia znajdujące się na tym blogu są mojego autorstwa.

Przepisy, jeśli nie są oznaczone inaczej są moimi przepisami. Zanim zaczniesz kopiować – zapytaj!


Dziękuję.
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Durszlak.pl

WASZE ULUBIONE

Copyright © Old White Table