Lubię dobre ciasto - słodkie, z owocami, z kremem czy jakiekolwiek inne. Dobre ciasto jest dobre bo jest dobre i już!
W piątek wyszliśmy z pracy wcześniej - zasłużyliśmy więc wyszliśmy. Decyzja zapadła niezwykle szybko - idziemy do "Rustykalnej", posiedzieć przy piwku, porozmawiać, pośmiać się, zacząć wspólnie weekend. Już od wejścia w oczy rzucał się przepiękny placek stojący na honorowym miejscy przy kontuarze. "Dla mnie jeden kawałek poproszę" - zakrzyknąłem zanim ktokolwiek złożył jakiekolwiek zamówienie. Potem takich zamówień było jeszcze kilka. Nikt nie żałował tej decyzji bo jedno jest wiadome - że tak dobrych domowych ciast nie podają nigdzie indziej.
Przepis od szefowej zdobyty więc mogę się nim szybko podzielić...
Polecam to ciasto bo żaden inny znany mi biszkopt nie ma tak puszystego wnętrza i chrupiącej skórki na wierzchu i w żadnym innym owoce nie smakują tak wybornie lekko.
Moją jedyną modyfikacją było dodanie cynamonu do biszkopta, by jeszcze bardziej wydobyć smak jabłek - bo to właśnie te owoce wybrałem do ciasta.
Przepis "Rustykalnej" na biszkopta z owocami
6 jajek
1 szklanka cukru
cukier waniliowy
1,5 szklanki mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka cynamonu
dowolne owoce (u mnie 2 spore jabłka)
Cztery jajka i dwa żółtka utrzeć z cukrami na puszysta masę. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy stopniowo do masy mieszając delikatnie szpatułką. Ubić pianę z dwóch białek i również delikatnie dodać do ciasta. Masę wylać do tortownicy wysmarowanej masłem i bułką tartą. Na wierzchu delikatnie ułożyć owoce. Piec w temperaturze 180 stopni przez około pół godziny. Podawać posypane cukrem pudrem.
p.s. Smak ciasta najlepiej skomentowała moja koleżanka, która po skosztowaniu powiedziała:
"Hmmm... I po co mi faceci!" <3
Smacznego!
p.s. z "Rustykalnej" muszę jeszcze wykraść przepis na pierogi ze szpinakiem w sosie z gorgonzoli na pieczywie domowym... mhhh! pycha!
wygląda niesamowicie apetycznie!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam,
Szana :)
a jak smakuje, hmmm <3
UsuńCiacho wygląda rewelacyjnie. Cudne fotki! :-)
OdpowiedzUsuńdziękuję - choć fotografii jeszcze się uczę :)
Usuńlubię takie ciasta, nawet bardzo
OdpowiedzUsuńpięknie Ci się upiekło!
Pozdrowienia
spróbujesz? polecam...
UsuńUwielbiam tak poukładane jabłka na cieście. I zdjęcia piękne :)
OdpowiedzUsuńDziękuję...
UsuńZachęcam do pieczenia :)
rzeczywiście piękne i puszyste! palce lizać!
OdpowiedzUsuńa jabłko i cynamon duet oczywiście idealny ;)
nie wyobrażam sobie jabłek bez akompaniamentu cynamonu :)
UsuńCudowny jesienny biszkopt. Wiesz co dobre :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie "rustykalnie" ciasta.
Te rustykalne są najlepsze...
Usuńpiękny ten biszkopt!!
OdpowiedzUsuńdziękuję i pozdr :)
Usuńwygląda to bardzo, ale to bardzo!, apetycznie
OdpowiedzUsuńzgadnij jak smakowało?...
Usuńno to czuję się zaskoczona tak pięknym wypiekiem! bardzo fajnie, że facet piecze ciasta:))
OdpowiedzUsuńa dziękuję, dziękuję...
Usuń