Polecany post

Ucierane ciasto jogurtowe

Uwielbiam ucierane ciasta z owocami. Szczególnie latem z sezonowymi owocami: porzeczkami, malinami czy wiśniami. Przypominają mi one o wakacjach na wsi bo moja babcia była mistrzynią tego typu wypieków. Przepis który prezentuję poniżej nie należy jednak do mojej babci a pochodzi z książki Doroty Świątkowskiej "Moje Wypieki. Całkiem nowe przepisy". Receptura może i nie babcina ale smak na pewno kojarzący się z latem na wsi i ze wspomnieniami udanych wakacji. 
Polecam ten przepis do wszystkich owoców, świeżych a nawet mrożonych, u mnie świetnie sprawdził się z porzeczkami zamrożonymi w pełni sezonu. 



UCIERANE CIASTO JOGURTOWE

220 g masła
1 szklanka drobnego cukru do wypieków
8g cukru waniliowego
6 dużych jajek
250 ml jogurtu greckiego
400 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
40 g budyniu waniliowego bez cukru
500 g dowolnych owoców

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, proszek budyniowy, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną przesiać i odstawić.
Masło, drobny cukier do wypieków i cukier waniliowy umieścić w misie miksera. Utrzeć na puszystą jasną masę. Dodawać jajka jedno po drugim, nie oddzielając żółtek od białek i po każdym dodaniu ucierać do połączenia składników. Przesiane suche składniki dodawać w dwóch porcjach, na zmianę z jogurtem naturalnym, mieszając delikatnie szpatułką. 
Formę o wymiarach 32x23 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Na wierzch wysypać owoce. Piec w temperaturze 160 stopni około 50 minut lu do suchego patyczka. 
Można ciasto polukrować choć ja wolę je posypane cukrem pudrem.

Przepis pochodzi z książki Doroty Świątkowskiej "Moje Wypieki. Całkiem nowe przepisy"

Smacznego!




Komentarze

  1. Cudownie to wygląda! :) Zapraszam na swój blog kulinarny. https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniale wygląda to ciasto! *.*
    Musi być niesamowicie puszyste i wilgotne! :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie :)

o mnie

...bo w kuchni wszystko się zaczęło.
Najpierw była kuchnia babcina - pachnąca chlebem, pierogami i szarlotką. To było miejsce, gdzie przy starym bielonym stole cała rodzina zachwycała się smakiem domowego rosołu z makaronem.
Potem była kuchnia mojej mamy - pełna zapachów i aromatów, począwszy od jajecznicy ze szczypiorkiem, poprzez wołowe bitki z młodą kapustą, na serniku "najlepszym na świecie" kończąc.
Teraz czas na moją kuchnię - miejsce gdzie tradycję przełamuję tym co nowe, inne i nieznane. I choć zawsze marzyłem by zostać pisarzem, to właśnie gotowanie stało się pasją mojego życia.
Inną moją pasją jest muzyka - to ona często nastraja mnie do gotowania, lubię podrygiwać w takt ulubionych piosenek podczas kuchennej krzątaniny i wymyślać nowe potrawy nucąc w myślach stare i nowe przeboje.
Tak więc chwyć za ulubioną drewnianą łyżkę i próbuj wraz ze mną smaków znanych i nieznanych - a przy okazji potańczymy :)


P.S. Teksty i zdjęcia znajdujące się na tym blogu są mojego autorstwa.

Przepisy, jeśli nie są oznaczone inaczej są moimi przepisami. Zanim zaczniesz kopiować – zapytaj!


Dziękuję.
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Durszlak.pl

WASZE ULUBIONE

Copyright © Old White Table