Uwielbiam ucierane ciasta z owocami. Szczególnie latem z sezonowymi owocami: porzeczkami, malinami czy wiśniami. Przypominają mi one o wakacjach na wsi bo moja babcia była mistrzynią tego typu wypieków. Przepis który prezentuję poniżej nie należy jednak do mojej babci a pochodzi z książki Doroty Świątkowskiej "Moje Wypieki. Całkiem nowe przepisy". Receptura może i nie babcina ale smak na pewno kojarzący się z latem na wsi i ze wspomnieniami udanych wakacji.
Polecam ten przepis do wszystkich owoców, świeżych a nawet mrożonych, u mnie świetnie sprawdził się z porzeczkami zamrożonymi w pełni sezonu.
UCIERANE CIASTO JOGURTOWE
220 g masła
1 szklanka drobnego cukru do wypieków
8g cukru waniliowego
6 dużych jajek
250 ml jogurtu greckiego
400 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
40 g budyniu waniliowego bez cukru
500 g dowolnych owoców
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, proszek budyniowy, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną przesiać i odstawić.
Masło, drobny cukier do wypieków i cukier waniliowy umieścić w misie miksera. Utrzeć na puszystą jasną masę. Dodawać jajka jedno po drugim, nie oddzielając żółtek od białek i po każdym dodaniu ucierać do połączenia składników. Przesiane suche składniki dodawać w dwóch porcjach, na zmianę z jogurtem naturalnym, mieszając delikatnie szpatułką.
Formę o wymiarach 32x23 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Na wierzch wysypać owoce. Piec w temperaturze 160 stopni około 50 minut lu do suchego patyczka.
Można ciasto polukrować choć ja wolę je posypane cukrem pudrem.
Przepis pochodzi z książki Doroty Świątkowskiej "Moje Wypieki. Całkiem nowe przepisy"
Smacznego!
Cudownie to wygląda! :) Zapraszam na swój blog kulinarny. https://jaglusia.wordpress.com/
OdpowiedzUsuńWspaniale wygląda to ciasto! *.*
OdpowiedzUsuńMusi być niesamowicie puszyste i wilgotne! :)