Końcówka grudnia to taka pora w roku kiedy szczególnie lubię bawić się smakami. Mieszam kwaśną żurawinę ze słodkimi ciasteczkami, papryczkę chilli dodaję do mandarynki i łososia lub do kaczki podaję sos z piernikiem. Cóż zrobić - taki to czas...
Dzwoneczki cichutko szepczą w niemalże każdej piosence, którą słyszę. I nie mam ich dość. Chce jeszcze...
Siekam, kroję, doprawiam i nasłuchuję dźwięków zwiastujących magię, która za chwilę ogarnie cały świat. Zapachy pierniczków na dobre rozgościły się w zakamarkach domu. Kuszą nie mogąc się doczekać świąt.
A tymczasem zapraszam Was na świąteczny obiad.
Dziś serwuję przepyszny gulasz z piersi kaczki w sosie chlebowo-piernikowym. Danie które robi się dosłownie w piętnaście minut to kolejna propozycja na odświętny stół. Coś innego, coś wykwintnego i coś smacznego. W końcu mamy święta, tak czy nie?
Pierś kaczki świetnie komponuje się z sosem, współgrają i uzupełniają się smakami i aromatami. Danie idealne pod każdym względem...
PIERŚ KACZKI Z SOSIE CHLEBOWO-PIERNIKOWYM
2 piersi kaczki wraz ze skórą
przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie
pół litra bulionu
dwie słuszne kromki razowego pieczywa
kilka pierników (bez polewy, lukru i raczej mniej słodkich)
żurawina (pół szklanki)
dwie łyżki śmietany
Piersi odkrawamy od skóry i siekamy w kostkę. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Skórę wrzucamy do garnka i podsmażamy by wytopił się tłuszcz. Wyciągamy. Na tłuszcz wrzucamy mięso i podsmażamy na złoty kolor (po kilka minut z każdej strony). Wyciągamy. Na tym samym tłuszczu podsmażamy starte na grubych oczkach kromki chleba i pierniki. Smażymy na złoto i zalewamy bulionem. Dodajemy żurawinę. Doprawiamy do smaku. Kiedy się zagotuje zaprawiamy śmietaną i wrzucamy mięso. Jeśli sos będzie za gęsty rozrzedzamy go bulionem.
Smacznego!
p.s. poniżej dzwoneczki o których wspominałem wyżej...
Jeszcze świąt nie mamy, ale mieć będziemy, a ta propozycja wygląda bardzo smacznie!
OdpowiedzUsuńciekawy pomysł.. myślę, że by mi posmakowało.
OdpowiedzUsuńBardzo kusząca propozycja........
OdpowiedzUsuńsos bardzo smaczny, przy czym ja podałam do całej pieczonej kaczki i pasował idealnie!
OdpowiedzUsuń