Polecany post

Pierś kaczki w sosie chlebowo-piernikowym

Końcówka grudnia to taka pora w roku kiedy szczególnie lubię bawić się smakami. Mieszam kwaśną żurawinę ze słodkimi ciasteczkami, papryczkę chilli dodaję do mandarynki i łososia lub do kaczki podaję sos z piernikiem. Cóż zrobić - taki to czas...





Dzwoneczki cichutko szepczą w niemalże każdej piosence, którą słyszę. I nie mam ich dość. Chce jeszcze...
Siekam, kroję, doprawiam i nasłuchuję dźwięków zwiastujących magię, która za chwilę ogarnie cały świat. Zapachy pierniczków na dobre rozgościły się w zakamarkach domu. Kuszą nie mogąc się doczekać świąt. 

A tymczasem zapraszam Was na świąteczny obiad. 
Dziś serwuję przepyszny gulasz z piersi kaczki w sosie chlebowo-piernikowym. Danie które robi się dosłownie w piętnaście minut to kolejna propozycja na odświętny stół. Coś innego, coś wykwintnego i coś smacznego. W końcu mamy święta, tak czy nie?
Pierś kaczki świetnie komponuje się z sosem, współgrają i uzupełniają się smakami i aromatami. Danie idealne pod każdym względem...




PIERŚ KACZKI Z SOSIE CHLEBOWO-PIERNIKOWYM

2 piersi kaczki wraz ze skórą
przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie
pół litra bulionu
dwie słuszne kromki razowego pieczywa
kilka pierników (bez polewy, lukru i raczej mniej słodkich)
żurawina (pół szklanki)
dwie łyżki śmietany

Piersi odkrawamy od skóry i siekamy w kostkę. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Skórę wrzucamy do garnka i podsmażamy by wytopił się tłuszcz. Wyciągamy. Na tłuszcz wrzucamy mięso i podsmażamy na złoty kolor (po kilka minut z każdej strony). Wyciągamy. Na tym samym tłuszczu podsmażamy starte na grubych oczkach kromki chleba i pierniki. Smażymy na złoto i zalewamy bulionem. Dodajemy żurawinę. Doprawiamy do smaku. Kiedy się zagotuje zaprawiamy śmietaną i wrzucamy mięso. Jeśli sos będzie za gęsty rozrzedzamy go bulionem.

Smacznego!

p.s. poniżej dzwoneczki o których wspominałem wyżej...
piosenka świetna a filmik rozbawia do łez :D


 


Wesołych Świąt!



Komentarze

  1. Jeszcze świąt nie mamy, ale mieć będziemy, a ta propozycja wygląda bardzo smacznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. ciekawy pomysł.. myślę, że by mi posmakowało.

    OdpowiedzUsuń
  3. sos bardzo smaczny, przy czym ja podałam do całej pieczonej kaczki i pasował idealnie!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie :)

o mnie

...bo w kuchni wszystko się zaczęło.
Najpierw była kuchnia babcina - pachnąca chlebem, pierogami i szarlotką. To było miejsce, gdzie przy starym bielonym stole cała rodzina zachwycała się smakiem domowego rosołu z makaronem.
Potem była kuchnia mojej mamy - pełna zapachów i aromatów, począwszy od jajecznicy ze szczypiorkiem, poprzez wołowe bitki z młodą kapustą, na serniku "najlepszym na świecie" kończąc.
Teraz czas na moją kuchnię - miejsce gdzie tradycję przełamuję tym co nowe, inne i nieznane. I choć zawsze marzyłem by zostać pisarzem, to właśnie gotowanie stało się pasją mojego życia.
Inną moją pasją jest muzyka - to ona często nastraja mnie do gotowania, lubię podrygiwać w takt ulubionych piosenek podczas kuchennej krzątaniny i wymyślać nowe potrawy nucąc w myślach stare i nowe przeboje.
Tak więc chwyć za ulubioną drewnianą łyżkę i próbuj wraz ze mną smaków znanych i nieznanych - a przy okazji potańczymy :)


P.S. Teksty i zdjęcia znajdujące się na tym blogu są mojego autorstwa.

Przepisy, jeśli nie są oznaczone inaczej są moimi przepisami. Zanim zaczniesz kopiować – zapytaj!


Dziękuję.
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Durszlak.pl

WASZE ULUBIONE

Copyright © Old White Table