Polecany post

Kacze piersi z sałatką z buraka i ananasa

Świąteczne obiady to u mnie niezwykła okazja by podać kaczkę lub gęś. W tym roku również pojawią się na naszym rodzinnym, odświętnym stole. Ale nie byłbym sobą gdybym nie popróbował nowych smaków, nowych kombinacji. 
Tym razem kaczka a dokładniej kacze piersi. Mięso choć czerwone to przyrządzone odpowiednio zachwyca swoją delikatnością i kruchością a podane w towarzystwie słodkich warzyw i owoców tylko zyskuje na swoim niepowtarzalnym smaku. Wzbogacone wytrawną wędzoną śliwką będzie niezapomnianym daniem na rodzinnym obiedzie podczas tegorocznych świąt. 




KACZE PIERSI Z SAŁATKĄ Z BURAKA I ANANASA 
W MIODZIE Z SUSZONĄ ŚLIWKĄ I MIGDAŁAMI
(składniki na 4 osoby)

4 piersi z kaczki
2 łyżki musztardy miodowej
4 łyżki miodu
100g migdałów
2 wędzone śliwki
4 małe buraczki
ananas
oliwa
sól i pieprz do smaku

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Buraki nacieramy oliwą, doprawiamy pieprzem i owijamy folią aluminiową. Wstawiamy do piekarnika na około godzinę. Nacinamy skórę piersi kaczki w kratkę i układamy na zimnej patelni. Od strony mięsa smarujemy musztardą. Na małym ogniu powoli wytapiamy tłuszcz ze skóry aż ta się ładnie zrumieni. Wtedy odlewamy nadmiar tłuszczu, a pierś przekładamy na drugą stronę. Po około 10 minutach piersi przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika na ostatnie 20 minut pieczenia buraków. Ananasa obieramy i kroimy na cząstki. Na patelni po smażeniu kaczki zostawiamy około łyżki tłuszczu i przesmażamy posiekaną drobno śliwkę. Dodajemy miód i posiekane z grubsza migdały. Gdy całość się zkarmelizuje wyłączamy palnik. Piersi i buraki wyciągamy z piekarnika. Buraczki odwijamy z folii i kroimy  w talarki, pierś w tym czasie odpoczywa na desce około 10 minut, doprawiamy ją solą. Buraczki mieszamy z ananasem, podajemy z kaczką polaną miodowym sosem. 

Smacznego!




Komentarze

o mnie

...bo w kuchni wszystko się zaczęło.
Najpierw była kuchnia babcina - pachnąca chlebem, pierogami i szarlotką. To było miejsce, gdzie przy starym bielonym stole cała rodzina zachwycała się smakiem domowego rosołu z makaronem.
Potem była kuchnia mojej mamy - pełna zapachów i aromatów, począwszy od jajecznicy ze szczypiorkiem, poprzez wołowe bitki z młodą kapustą, na serniku "najlepszym na świecie" kończąc.
Teraz czas na moją kuchnię - miejsce gdzie tradycję przełamuję tym co nowe, inne i nieznane. I choć zawsze marzyłem by zostać pisarzem, to właśnie gotowanie stało się pasją mojego życia.
Inną moją pasją jest muzyka - to ona często nastraja mnie do gotowania, lubię podrygiwać w takt ulubionych piosenek podczas kuchennej krzątaniny i wymyślać nowe potrawy nucąc w myślach stare i nowe przeboje.
Tak więc chwyć za ulubioną drewnianą łyżkę i próbuj wraz ze mną smaków znanych i nieznanych - a przy okazji potańczymy :)


P.S. Teksty i zdjęcia znajdujące się na tym blogu są mojego autorstwa.

Przepisy, jeśli nie są oznaczone inaczej są moimi przepisami. Zanim zaczniesz kopiować – zapytaj!


Dziękuję.
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Durszlak.pl

WASZE ULUBIONE

Copyright © Old White Table