Lato, słońce, przyjaciele, pikniki, podwieczorki w ogrodzie... Chwilo trwaj !!!
Idealnym towarzyszem takich spotkań będzie orzeźwiająca Warka Radler Jabłkowa !!!
Nie trać czasu - wstaw piwo do chłodzenia, upiecz babeczki, zaproś przyjaciół i wspólnie celebrujcie lato !!!
KRUCHE BABECZKI Z JABŁKIEM W KARMELU
(składniki na 12 babeczek)
125 g mąki
80 g cukru pudru
60 g masła
szczypta soli
żółtko
cukier waniliowy
dodatkowo:
pół szklanki cukru
3 jabłka
laska cynamonu
gwiazdka anyżu
piwo Warka Radler Jabłkowa
Składniki na ciasto szybko zagniatamy. Wstawiamy do lodówki na pół godziny. Jabłka obieramy. Cukier wsypujemy na patelnię i włączamy gaz. Nie mieszając, tylko potrząsając patelnią pilnujemy by równomiernie się brązowił. Wrzucamy laskę cynamonu i anyż. Kiedy karmel nabierze złotego koloru dolewamy około pół szklanki piwa, czekamy chwilę aż nadmiar karmel lekko się zredukuje. Wrzucamy pokrojone w kostkę jabłka i dolewamy jeszcze odrobinę piwa. Gotujemy do momentu aż płyn lekko zgęstnieje a jabłka zaczną się rozpadać. Odstawiamy do przestygnięcia.
Wyjmujemy ciasto z lodówki, wałkujemy na grubość około 5mm, foremki smarujemy masłem. Wyklejamy foremki ciastem i pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Ostudzone babeczki wypełniamy jabłkami.
Smacznego!
A u Ciebie trochę jesiennie przez te jabłka :D Ale ja uwielbiam wprost takie jabłka w karmelu, w każdą porę roku! Do tego kruche ciasto, pycha ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńPrawdziwie letni deser!;)
OdpowiedzUsuńlekkie, słoneczne, idealne :) miłego dnia!
OdpowiedzUsuńŚwietnie. Zostało mi trochę korpusów po tartaletkach z lemon curd. Wiem czym je napełnię. A i Radlera lubię. ;-)
OdpowiedzUsuń