Nie lubię pisać postów na szybko ale kiedy pisze się o chlebie szybkim i łatwym to i rozpisywanie się o nim jest jak najbardziej zbędne. Przepis prosty już z samej nazwy, kilka minut przygotowania i ciepły bochen na śniadanie gotowy. Najlepiej smakuje jeszcze gorący z konfiturą lub dżemem owocowym. Do tego szklanka mleka lub espresso. Polecam ten przepis bo nie napracujecie się zbytnio a radości wiele. I ten zapach w domu...
PROSTY CHLEB SODOWY
wg. Lorraine Pascale
370g mąki pszennej plus dodatkowo do podsypywania
130g mąki pszennej razowej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka soli
40g roztopionego masła
1 łyżka melasy (użyłem cukru muscovado)
300-340ml maślanki
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Mąki, sodę i sól wymieszaj w misce. Dodaj maślankę, masło i melasę (lub cukier). Wyrabiaj ciasto krótko (około minuty) podsypując mąką (ciasto jest dość wilgotne). Uformuj kulę i natnij ciasto dość głęboko na krzyż. Piecz około 40 minut. Najlepiej smakuje wyjęty prosto z piekarnika.
Smacznego!
Jest piękny :) Chętnie wypróbuję przepis! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńWitam.Nie mieszkam w Pl i maslanki tu nie ma,ale jest kefir.Czy moge zastapic maslanke kefirem bez szkody dla chlebka?
OdpowiedzUsuńoczywiście że można - można również użyć kwaśnego jogurtu naturalnego
UsuńNigdy nie piekłam chleba :)
OdpowiedzUsuń