Sezon na pomidory zbliża się ku końcowi więc to ostatnia chwila by jeszcze się nimi nacieszyć nim zatęsknimy za ich soczystym miąższem i słodko-kwaśnym smakiem. Zanim zrobi się szaro i smutno sięgnijmy po ich słoneczny smak i zafundujmy sobie lato na obiad. Ta zupa sprawi że zapragniecie robić ją każdego dnia.
Zapewniam że lepszej nie jedliście.
JOGURTOWA POMIDOROWA
ok. kilograma pomidorów (u mnie Lima)
2 małe czerwone cebule
ząbek czosnku
oliwa z oliwek
łyżeczka świeżego oregano (może być pół łyżeczki suszonego)
szklanka wywaru jarzynowego
400 g jogurtu greckiego
szczypta cynamonu
mały pęczek kolendry
Jedną cebulkę i dwa pomidory drobno siekamy. Mieszamy z łyżką oliwy i doprawiamy pieprzem. drugą cebulkę siekamy i podsmażamy na oliwie. Dodajemy posiekany ząbek czosnku i resztę pokrojonych pomidorów. smażymy ok. pięciu minut. Dodajemy bulion, cynamon i oregano. Gotujemy jeszcze dziesięć minut. kiedy pomidory się rozpadną blendujemy całość na gładko. Studzimy i mieszamy z jogurtem naturalnym. wykładamy na talerze, dekorujemy sałatką pomidorową i listkami kolendry.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie :)