Jesień rozgościła się już na dobre więc sezon na jesienny comfort-food rozpoczęty. Jest kilka przepisów, którymi chciałbym się z Wami podzielić i postaram się je tu powrzucać zanim choinki, gwiazdki i serniki opanują nie tylko mojego bloga.
Jesienią uwielbiam wypełniać kuchnię zapachami, ciepłem ulubionych potraw. Jedną z nich jest cannelonni. Kocham pastę pod każdą postacią jednak to co czyni poniższy przepis tym magicznym i poprawiającym nastrój to powolne przygotowywanie nadzienia, sosu, nieśpieszne wypełnianie rurek. Te czynności uspokajają i pozwalają przywołać wspomnienia śródziemnomorskich wakacji. Poprawa humoru gwarantowana.
CANNELLONI Z MIĘSEM MIELONYM
(źródło przepisu: Jeni Wright "Pasta")
4 łyżki oliwy z oliwek
Cebula szalotka
Spora marchewka
Średnia cukinia
2 ząbki czosnku
2 duże, dojrzałe pomidory
130 g mielonej wołowiny
130 g mielonej wieprzowiny
250 mielonego kurczaka
2 łyżki brandy (można pominąć)
25 g masła
90 ml kwaśnej śmietany
16 rurek cannelloni
75 g parmezanu
Sól i pieprz
Na sos:
2 łyżki mąki
2 łyżki masła
2 szklanki mleka
Liść laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
Szczypta gałki muszkatołowej
Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę i marchewkę startą na
grubych oczkach. Po minucie dodajemy startą cukinię. Dodajemy czosnek a po chwili posiekane pomidory (można użyć
puszki pomidorów wiśniowych). Dusimy
około 10 minut. Dodajemy mielone mięso i
dokładnie mieszamy by je dobrze rozdrobnić. Dodajemy brandy. Dusimy kolejne 10
minut. Dodajemy masło i śmietanę. Mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Przygotowujemy sos. W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy
mąkę i przesmażamy chwilkę dokładnie mieszając by nie było grudek. Dodajemy
listek laurowy, ziele angielskie i zalewamy zimnym mlekiem. Na małym ogniu
podgrzewamy cały czas mieszając. Dodajemy szczyptę gałki i sól do smaku. Kiedy
się zagotuje ściągamy z ognia.
Cannelloni napełniamy farszem mięsnym. Naczynie do
zapiekania wypełniamy 1/3 sosu. Układamy połowę rurek, 1/3 sosu, resztę rurek i
na wierzch resztę sosu. Posypujemy parmezanem i zapiekamy w 190 stopniach przez
35-40 minut.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie :)