Polecany post

Orzechowa szarlotka

Nie jest tajemnicą że moim ulubionym deserem jest jabłecznik. Więc kiedy lato powoli ustępuje miejsca jesieni, kiedy do głosu dochodzi wrzesień, najlepiej przyrządzić ciasto z jabłkami. Pachnące latem ale z jesienną nutą cynamonu i orzechów. 
Nie, w żadnym wypadku nie przeganiam lata! Powoli jednak oswajam się z myślą że jesień już puka do drzwi i wkrótce trzeba będzie pożegnać długie słoneczne dni. Ale jeszcze nie pora na to! Jeszcze mamy czas!
Ale póki co - szarlotka!




ORZECHOWA SZARLOTKA

na ciasto:
pół kostki masła
2,5 szklanki mąki
pół szklanki śmietany
3 żółtka
5 łyżek cukru
łyżeczka proszku do pieczenia

na kruszonkę:
50 g masła
pół szklanki cukru
ok. szklanki mąki
szczypta cynamonu

dodatkowo:
dwa kilogramy twardych jabłek
cynamon
200 g orzechów laskowych

Składniki ciasta szybko zagnieść – tylko do połączenia  się składników. Schłodzić w lodówce przez 30 minut. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Zostawić na 15 minut. Masło na kruszonkę rozpuścić, orzechy posiekać. Do przestudzonego masła dodać cukier, cynamon, mąkę i połowę orzechów. Wymieszać szybko tak by powstała dość sypka lecz jednak wilgotna kruszonka.  Ciasto wyjąć z lodówki, wyłożyć do formy, jabłka odcisnąć z nadmiaru soku, posypać cynamonem, połową orzechów i kruszonką. Piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni.

Smacznego!





Komentarze

o mnie

...bo w kuchni wszystko się zaczęło.
Najpierw była kuchnia babcina - pachnąca chlebem, pierogami i szarlotką. To było miejsce, gdzie przy starym bielonym stole cała rodzina zachwycała się smakiem domowego rosołu z makaronem.
Potem była kuchnia mojej mamy - pełna zapachów i aromatów, począwszy od jajecznicy ze szczypiorkiem, poprzez wołowe bitki z młodą kapustą, na serniku "najlepszym na świecie" kończąc.
Teraz czas na moją kuchnię - miejsce gdzie tradycję przełamuję tym co nowe, inne i nieznane. I choć zawsze marzyłem by zostać pisarzem, to właśnie gotowanie stało się pasją mojego życia.
Inną moją pasją jest muzyka - to ona często nastraja mnie do gotowania, lubię podrygiwać w takt ulubionych piosenek podczas kuchennej krzątaniny i wymyślać nowe potrawy nucąc w myślach stare i nowe przeboje.
Tak więc chwyć za ulubioną drewnianą łyżkę i próbuj wraz ze mną smaków znanych i nieznanych - a przy okazji potańczymy :)


P.S. Teksty i zdjęcia znajdujące się na tym blogu są mojego autorstwa.

Przepisy, jeśli nie są oznaczone inaczej są moimi przepisami. Zanim zaczniesz kopiować – zapytaj!


Dziękuję.
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Durszlak.pl

WASZE ULUBIONE

Copyright © Old White Table