Nie jest tajemnicą że moim ulubionym deserem jest jabłecznik. Więc kiedy lato powoli ustępuje miejsca jesieni, kiedy do głosu dochodzi wrzesień, najlepiej przyrządzić ciasto z jabłkami. Pachnące latem ale z jesienną nutą cynamonu i orzechów.
Nie, w żadnym wypadku nie przeganiam lata! Powoli jednak oswajam się z myślą że jesień już puka do drzwi i wkrótce trzeba będzie pożegnać długie słoneczne dni. Ale jeszcze nie pora na to! Jeszcze mamy czas!
Ale póki co - szarlotka!
ORZECHOWA SZARLOTKA
na ciasto:
pół kostki masła
2,5 szklanki mąki
pół szklanki śmietany
3 żółtka
5 łyżek cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
na kruszonkę:
50 g masła
pół szklanki cukru
ok. szklanki mąki
szczypta cynamonu
dodatkowo:
dwa kilogramy twardych jabłek
cynamon
200 g orzechów laskowych
Składniki ciasta szybko zagnieść – tylko do połączenia się składników. Schłodzić w lodówce przez 30 minut. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Zostawić na 15 minut. Masło na kruszonkę rozpuścić, orzechy posiekać. Do przestudzonego masła dodać cukier, cynamon, mąkę i połowę orzechów. Wymieszać szybko tak by powstała dość sypka lecz jednak wilgotna kruszonka. Ciasto wyjąć z lodówki, wyłożyć do formy, jabłka odcisnąć z nadmiaru soku, posypać cynamonem, połową orzechów i kruszonką. Piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie :)