W tym roku miałem przygotowanych kilka przepisów na pierniczki do wypróbowania. Poza moimi ulubionymi Papparkakorami, które co roku zawieszam na choince, chciałem jeszcze czegoś wyjątkowego. Kiedy spróbowałem brukowców znalezionych na stronie
mojewypieki.com wiedziałem, że to właśnie tymi pierniczkami częstować będę wszystkich świątecznych gości.
Spróbujcie i Wy - nie pożałujecie...
PIERNICZKI BRUKOWCE
(przepis znaleziony tu -
KLIK)
500 g mąki pszennej
200 g cukru
100 g miodu
1 jajko
50 g masła, w temperaturze pokojowej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
marmolada lub powidła śliwkowe
tabliczka ciemnej czekolady
W niedużym garnuszku umieścić 2 łyżki cukru, skarmelizować (pozostawić
na średniej mocy palnika, nie mieszając, czekając aż cukier się rozpuści
i otrzymamy złoty karmel). Wlać 1/3 szklanki wody, uwaga: karmel
zareaguje bardzo gwałtownie! Zagotować, mieszając, do rozpuszczenia się
karmelu. Dodać pozostały cukier, miód, przyprawę korzenną, zagotować,
wymieszać do rozpuszczenia się cukru, odstawić do wystudzenia.
W misie miksera umieścić mąkę pszenną wymieszaną z sodą oczyszczoną,
jajko, masło. Wlać wystudzoną mieszankę i zmiksować do połączenia (lub
wyrobić ręcznie). Przykryć, odstawić na pół godziny w temp. pokojowej.
Po tym czasie z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego,
lekko spłaszczać, nadziewać marmoladą, sklejać i formować w kulkę.
Układać na blaszce w 1 cm odstępach (podczas pieczenia powinny się
zetknąć).
Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 - 20 minut lub do lekkiego zarumienienia. Wyjąć, polać roztopioną czekoladą.
Smacznego!
Właśnie godzinę temu wyjęłam ich porcję z piekarnika! Są przepyszne! Swoje nadziałam marmoladą różaną :-)
OdpowiedzUsuńJakie pulchne! Pysznie :)
OdpowiedzUsuńurocze ciasteczka !
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Kuszą mnie te ciacha. Cudnie wyglądają u Ciebie. Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńSpokojnych oraz smacznych świat życzymy !
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie...... ho ho ho
Tapenda