Polecany post

Curry z wołowiną, batatem i jarmużem


Wiem, że wielu z Was namówienie do przygotowywania obco brzmiącej potrawy nie będzie rzeczą łatwą ale zakładam też że curry (czyt. kary) obiło się o uszy wystarczającą ilość razy by w końcu zabrać się za jego przygotowanie. Ta dziwnie brzmiąca nazwa to nic innego jak gęsty, wyśmienity sos w którym można „zatopić” dosłownie wszystko na co przyjdzie Wam ochota. Można kombinować ze smakami i składnikami, z mięsem lub bez, możliwościom nie ma końca.


Ja uwielbiam curry zajadać w miseczce, z porcją dzikiego ryżu, w chłodne wietrzne dni. uwierzcie mi że nic nie rozgrzewa lepiej. Namówiłem Was? W takim razie do gotowania przystąp!





CURRY Z WOŁOWINĄ I BATATAMI

300 g antrykotu wołowego
2 średniej wielkości bataty
200 g jarmużu
cebula
2 marchewki
garść pomidorków cherry
puszka pomidorów
puszka mleka kokosowego
szklanka dowolnego bulionu
łyżka czerwonej pasty curry
łyżeczka chilli
łyżeczka cynamonu
ząbek czosnku
cebula dymka
sól i pieprz do smaku

Mięso pokroić na drobną kotkę, doprawić solą i pieprzem i usmażyć na złoty kolor. Dodać posiekaną w piórka cebulę, zazłocić. Dodać przyprawy i pastę curry, czosnek i chwilę przesmażyć. Zalać bulionem i dusić około 35-40 minut aż mięso lekko zmięknie.  Dodać marchewkę, mleko kokosowe i dusić 10 minut. Następnie wrzucamy pokrojone w grubą kostkę bataty, porwany w drobne kawałki jarmuż, dodajemy puszkę pomidorów, doprowadzamy do wrzenia i dusimy około 10 minut. Pod koniec wrzucamy pomidorki cherry, dajemy potrawie jeszcze pięć minut pod przykryciem. Posypujemy pokrojoną w 2-3 centymetrowe kawałki szczypioru.
Polecam zajadać z ryżem jaśminowym lub z ryżem dzikim.

Smacznego!




Komentarze

o mnie

...bo w kuchni wszystko się zaczęło.
Najpierw była kuchnia babcina - pachnąca chlebem, pierogami i szarlotką. To było miejsce, gdzie przy starym bielonym stole cała rodzina zachwycała się smakiem domowego rosołu z makaronem.
Potem była kuchnia mojej mamy - pełna zapachów i aromatów, począwszy od jajecznicy ze szczypiorkiem, poprzez wołowe bitki z młodą kapustą, na serniku "najlepszym na świecie" kończąc.
Teraz czas na moją kuchnię - miejsce gdzie tradycję przełamuję tym co nowe, inne i nieznane. I choć zawsze marzyłem by zostać pisarzem, to właśnie gotowanie stało się pasją mojego życia.
Inną moją pasją jest muzyka - to ona często nastraja mnie do gotowania, lubię podrygiwać w takt ulubionych piosenek podczas kuchennej krzątaniny i wymyślać nowe potrawy nucąc w myślach stare i nowe przeboje.
Tak więc chwyć za ulubioną drewnianą łyżkę i próbuj wraz ze mną smaków znanych i nieznanych - a przy okazji potańczymy :)


P.S. Teksty i zdjęcia znajdujące się na tym blogu są mojego autorstwa.

Przepisy, jeśli nie są oznaczone inaczej są moimi przepisami. Zanim zaczniesz kopiować – zapytaj!


Dziękuję.
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Durszlak.pl

WASZE ULUBIONE

Copyright © Old White Table