Polecany post

cytrynowa pasta z awokado

Kiedyś awokado omijałem szerokim łukiem. Nie bardzo wiedziałem jak smakuje, co z niego zrobić i czy to w ogóle dobre? Na szczęście odważyłem się i po dziś dzień jest to jeden z moich ulubionych owoców (zaraz po jabłkach i malinach).
Jako że w sieci przepisów z użyciem awokado wiele, co chwilę próbuję nowych jego odsłon ale dziś chciałem podać przepis od którego zaczęła się moja przygoda z tym mega-zdrowym owocem. 
Blog Kingi Paruzel jest mi bliski od kiedy poznałem jej osobę w pewnym programie telewizyjnym. Zdobyła moje serce nie tylko swoją charyzmą ale przede wszystkim zdrowymi i smacznymi przepisami. Zatem i Wam polecam to cytrynowe cudo, którego bohaterem jest egzotyczne awokado. Wierzę, że skoro na moim stole gości coraz częściej to i u Was pojawi się nie raz!




CYTRYNOWA PASTA Z AWOKADO
(link do przepisu tu: klik)

dojrzałe awokado
sok z połowy cytryny
szczypta soli morskiej

Miąższ awokado, sok z cytryny i sól blendujemy na gładką masę. Przechowujemy w lodówce wraz z pestką awokado - dzięki temu nasza pasta dłużej zachowa świeżość. Najlepiej smakuje na świeżym razowym chlebie posypana koperkiem i świeżo mielonym kolorowym pieprzem.

Smacznego!





Komentarze

  1. taka pasta mogłaby świetnie smakować z makaronem? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałem ale brzmi świetnie...

      Usuń
    2. Ja jeszcze oprócz soku z cytryny i soli morskiej dodaję posiekaną świeża bazylię, ząbek czosnku i rozgniatam tylko widelcem. Symfonia smaku - polecam

      Usuń
  2. Też uwielbiam awokado, często używam je po prostu zamiast masła do kanapek. Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja dodaje jeszcze sporo czosnku i pieprz . Pycha :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie :)

o mnie

...bo w kuchni wszystko się zaczęło.
Najpierw była kuchnia babcina - pachnąca chlebem, pierogami i szarlotką. To było miejsce, gdzie przy starym bielonym stole cała rodzina zachwycała się smakiem domowego rosołu z makaronem.
Potem była kuchnia mojej mamy - pełna zapachów i aromatów, począwszy od jajecznicy ze szczypiorkiem, poprzez wołowe bitki z młodą kapustą, na serniku "najlepszym na świecie" kończąc.
Teraz czas na moją kuchnię - miejsce gdzie tradycję przełamuję tym co nowe, inne i nieznane. I choć zawsze marzyłem by zostać pisarzem, to właśnie gotowanie stało się pasją mojego życia.
Inną moją pasją jest muzyka - to ona często nastraja mnie do gotowania, lubię podrygiwać w takt ulubionych piosenek podczas kuchennej krzątaniny i wymyślać nowe potrawy nucąc w myślach stare i nowe przeboje.
Tak więc chwyć za ulubioną drewnianą łyżkę i próbuj wraz ze mną smaków znanych i nieznanych - a przy okazji potańczymy :)


P.S. Teksty i zdjęcia znajdujące się na tym blogu są mojego autorstwa.

Przepisy, jeśli nie są oznaczone inaczej są moimi przepisami. Zanim zaczniesz kopiować – zapytaj!


Dziękuję.
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Durszlak.pl

WASZE ULUBIONE

Copyright © Old White Table