Polecany post

Cytrynowe ciasto z migdałami i malinami

Kiedy tylko znalazłem ten przepis od razu wiedziałem, że następnym słodkim wypiekiem w domu będzie właśnie to ciasto. Powody były dwa: po pierwsze polecała go Dorota u której znalazłem ten przepis, autorka strony Moje Wypieki (przepis dostępny tu: klik). Po drugie przepis pochodzi z najnowszej  książki Nigelli Lawson na którą czekam z niecierpliwością. Tak więc sami widzicie, że nie mogłem nie upiec tego ciasta. A że smaczne było niezmiernie to nie mogłem odmówić sobie przyjemności namówienia Was byście i Wy spróbowali tego cuda. Polecam szczerze!





 CIASTO CYTRYNOWE
z migdałami i malinami

(przepis podam z moimi modyfikacjami)

150 ml oleju słonecznikowego
skórka i sok z 1 niewoskowanej cytryny
125 g drobnego cukru do wypieków
150 g zmielonych migdałów
75 g drobno zmielonej polenty (lub żółtej mąki kukurydzianej - nie skrobi!)
1 łyżeczka proszku do pieczenia (jeśli to konieczne, użyj bezglutenowego)
pół łyżeczki sody oczyszczonej
3 duże jajka
150 g zamrożonych lub świeżych malin (nie odmrażamy ich wcześniej)

Wszystkie składniki, oprócz soku z cytryny, umieścić w malakserze i zmiksować do połączenia i powstania jednolitego, jasnego, żóltego ciasta. (Ja użyłem migdałów mielonych w całości więc ciasto miało jasnobrązowy kolor). Ciasto przelać do formy o wymiarach 20 x 20 cm wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Na wierzch ciasta wyłożyć równomiernie maliny - część z nich zatopi się w cieście podczas pieczenia. Piec w temperaturze 180ºC przez około 50 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, jeszcze ciepłe ciasto nasączyć sokiem z cytryny - sok wylać na wierzch ciasta.

Smacznego!





Komentarze

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie :)

o mnie

...bo w kuchni wszystko się zaczęło.
Najpierw była kuchnia babcina - pachnąca chlebem, pierogami i szarlotką. To było miejsce, gdzie przy starym bielonym stole cała rodzina zachwycała się smakiem domowego rosołu z makaronem.
Potem była kuchnia mojej mamy - pełna zapachów i aromatów, począwszy od jajecznicy ze szczypiorkiem, poprzez wołowe bitki z młodą kapustą, na serniku "najlepszym na świecie" kończąc.
Teraz czas na moją kuchnię - miejsce gdzie tradycję przełamuję tym co nowe, inne i nieznane. I choć zawsze marzyłem by zostać pisarzem, to właśnie gotowanie stało się pasją mojego życia.
Inną moją pasją jest muzyka - to ona często nastraja mnie do gotowania, lubię podrygiwać w takt ulubionych piosenek podczas kuchennej krzątaniny i wymyślać nowe potrawy nucąc w myślach stare i nowe przeboje.
Tak więc chwyć za ulubioną drewnianą łyżkę i próbuj wraz ze mną smaków znanych i nieznanych - a przy okazji potańczymy :)


P.S. Teksty i zdjęcia znajdujące się na tym blogu są mojego autorstwa.

Przepisy, jeśli nie są oznaczone inaczej są moimi przepisami. Zanim zaczniesz kopiować – zapytaj!


Dziękuję.
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Durszlak.pl

WASZE ULUBIONE

Copyright © Old White Table