Sezon na dynię w pełni i właśnie teraz jest najlepsza. Jest to też najodpowiedniejsza pora by zabrać się za przetwarzanie dyni i robienie zapasów na zimę. Przyda nam się do ciast, ciasteczek, chleba, makaronów, klusek, sosów i dosłownie do wszystkiego czego dusza zapragnie. Zachęcam do wypróbowania choć kilku dyniowych przepisów które w najbliższym czasie pojawią się na blogu.
Dyniowe szaleństwo trwa i nie ma sensu się temu opierać.
Smacznego!
DYNIOWE PANCAKES
z imbirem
50 g mąki orkiszowej razowej
50 g ksylitolu (można zastąpić cukrem)
150 g puree z dyni (przepis tu:
klik)
2 jajka (osobno żółtka i białka)
100 g serka twarogowego naturalnego
1 cm startego korzenia imbiru
2 łyżeczki sody oczyszczonej
Dyniowe puree, żółtka, serek i imbir mieszamy ze sobą. W osobnej misce mieszamy mąkę, sodę i ksylitol. Ubijamy pianę z białek. Mieszamy składniki mokre oraz suche a na koniec delikatnie dodajemy pianę z białek. Smażymy na lekko natłuszczonej patelni.
Najlepiej smakują z jabłkami karmelizowanymi w miodzie.
Smacznego!
Zostało mi jeszcze sporo puree po dzisiejszym chlebku dyniowym, więc chyba skuszę się na takie pankejki :) Wyglądają bardzo apetycznie ^^
OdpowiedzUsuń