sobota, 20 kwietnia 2013

Cukinia. Faszerowana. Zapiekana.

Stos nieprzeczytanych książek rośnie. Telefon nie milknie - wszyscy, coś, praca, ciągle...
Kilka maili wciąż czeka na odpowiedź. Regały też jakby dawno nie odkurzane.
Nie spieszę się!

Pozwalam słońcu leniwie wkradać się do pokoju. 
Cieszyć ciepłymi promieniami stęsknioną twarz.
Dziś nic nie muszę...
Dziś chcę!
Tylko chcę!





Wyglądam przez okno. Zima na dobre już odeszła. Za chwilę będzie zielono! I ciepło!
Pora obiadu. A inspiracja jest tuż obok. Będzie zielone i na ciepło...
Wstawiam cukinię do piekarnika. Pakuję aparat i uciekam. 
Smacznego!




CUKINIA FASZEROWANA

średniej wielkości cukinia
200 g piersi z kurczaka
150 g liści szpinaku
duży pomidor
ząbek czosnku

Cukinię myjemy, przekrawamy wzdłuż i wydrążamy. Pierś kurczaka (użyłem mielonej piersi) podsmażamy na łyżce oliwy. Dodajemy ząbek czosnku roztarty z łyżeczką soli. Wrzucamy pokrojonego w kostkę pomidora. Na koniec smażenia wrzucamy liście szpinaku. Doprawiamy pieprzem. Faszerujemy cukinię, układamy na blasze wyłożonej pergaminem i zapiekamy trzydzieści minut w temperaturze 170 stopni. 

Smacznego!


7 komentarzy:

  1. Cukinia to chyba moje najbardziej ukochane obecnie warzywo, wczoraj kupiłam kilka takich malutkich, na dwa gryzy dosłownie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajnie. Lubimy tak. Niespiesznie. I czekając na lato. I cukinię faszerowaną lubimy.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałości! Aż zasadzę w tym roku cukinię :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Aż zgłodniałam :) pysznie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  5. robiłam faszerowane cukinie- chwale sobie, jednak, ostatecznie dorobiłam pysznego pomidorowego sosu i tak bardziej mi jeszcze gra !

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  6. Genialny i przepyszny pomysł! Z pewnością wykorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepysznie, zdrowo i smacznie. Podoba mi się. Piękne zdjęcia do tego :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie :)