piątek, 30 grudnia 2016

Gęsie nóżki z grzybami i orkiszem

Świąteczna atmosfera trwa w najlepsze, wkrótce karnawał i kolejna okazja by na stole pojawił się odświętny obiad. A skoro okazja wyjątkowa to danie na stole powinno owej okazji dorównywać.
Dzisiejsza propozycja to gęsina które dla mnie zawsze była mięsem pojawiającym na szczególne okazje. Do niej suszone grzyby i aromatyczny orkisz zamiast ziemniaków czy kaszy. I choć danie jest dość czasochłonne to zapewniam - niewiele się przy nim napracujecie a zyskacie mięso kruche i soczyste. Polecam gorąco!



GĘSIE NÓŻKI Z GRZYBOWYM ORKISZEM
(składniki na 2 porcje)

2 gęsie nóżki
1 cebula
średnia marchewka
kawałek pora
pół szklanki suszonych borowików
ziele angielskie
liść laurowy
3/4 szklanki orkiszu
sól i pieprz do smaku

Gęsie nóżki dokładnie myjemy i układamy w garnku. Zalewamy wodą, dodajemy jarzynki, suszone grzyby i przyprawy i gotujemy na małym ogniu godzinę czasu. Po tym czasie wykładamy je na blaszkę, ręcznikiem papierowym osuszamy skórę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na kolejną godzinę. Z wywaru wyławiamy jarzynki i suszone grzyby. Z wywaru łyżką zbieramy nadmiar tłuszczu. Orkisz gotujemy w 1,5 szklanki wywaru z gęsi, na małym ogniu okolo 45 minut. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojone drobno suszone grzyby. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość dekorujemy natką pietruszki.

Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie :)