Uwielbiam piec chleb!
Często pomysły na nowe smaki nachodzą mnie ot tak, niespodziewanie. Zapisuję je szybko notując gdzie się da: na skrawkach papieru, w telefonie, w pamięci.
Tym razem pomysłów miałem zbyt wiele. Zachciało mi się chleba czosnkowego, ale delikatnego, ledwie muśniętego intensywnym aromatem czosnku. Dodałem więc niewielką (jak na te ilość ciasta) tejże przyprawy a całość złagodziłem maślanką. Jednak ciągle czegoś mi jeszcze brakowało - to jeszcze nie było to, nie było na bogato...
Pierwszą przyprawą dodaną do czosnkowo maślankowej bazy była bazylia - zwyczajna, świeża i aromatyczna bazylia, porwana tylko w palcach. Lubię ją za delikatny, ale jednocześnie intensywny aromat jaki nadaje potrawom.
Drugą przyprawą - bo nie mogłem się zdecydować na jedną - były kolorowe ziarenka pieprzu. Nie mieliłem ich a jedynie rozgniotłem szerokim brzegiem noża. Już podczas wyrabiania ciasta pachniało tak, że nie mogłem się doczekać kiedy wyjmę gotowy chleb z piekarnika.
Zachęcam do pieczenia chleba w własnym zakresie - nie chodzi tu tylko o zwyczajne "wiem, co jem", ale o smak, którego nie znajdziemy w żadnym innym pieczywie. Możemy bawić się składnikami, przyprawami i mieć co chwila inny wypiek na stole, przez co chleb powszedni nie spowszednieje nam tak szybko (a być może odkryjemy go na nowo?)
Czosnkowe pieczywo maślankowe
(składniki na 2 bochenki)
kilogram mąki chlebowej
650 ml maślanki
4 ząbki czosnku
łyżka soli'
7g drożdży instant
ponadto:
garść liści bazyli
łyżka ziaren pieprzu kolorowego
Mąkę przesiać i połączyć z drożdżami i solą. Maślankę podgrzać lekko, dodać rozgniecione ząbki czosnku i dodać do mąki. Wyrobić sprężyste ciasto i zostawić do wyrośnięcia (na ok. godzinę), następnie wyrobić ponownie i podzielić ciasto na dwie części. Do jednej dodać porwane listki bazylii, do drugiej rozgniecione ziarenka pieprzu. Zagniatamy bochenki i zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Pieczemy 10 minut w 220 stopniach i jeszcze 30 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
Jej, upiecz mi takie, proszę ; )
OdpowiedzUsuńnie ma sprawy - zapraszam :)
Usuńbardzo apetyczne pieczywko
OdpowiedzUsuńi jakie smaczne...
Usuńtakie śniadanie mi się właśnie marzy
OdpowiedzUsuńwiec częstuj się ;)
Usuńpieczywo wygląda wybornie.
OdpowiedzUsuńi zapewniam że również tak smakuje :)
UsuńPiwczywko czosnkowe to pyszność wielka! Piękne zdjęcia.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Dziękuję i również pozdrawiam :)
Usuńpiękny chlebek! uwielbiam pieczywo z czosnkiem, jest cudnie aromatyczne ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Może wypróbujesz?
Usuńmniam, lubię ..
OdpowiedzUsuńpolecam...
UsuńCo robia wariaci w upalny dzien? Pieka chleb. A czemu? bo znalezli w necie przepis na bruschette, do ktorej potrzeba dobrego chleba, a ukochana piekarnia w niedziele nieczynna. Oba bochenki wlasnie wyskoczyly z pieca. Zapach maja obledny. Pietka pozarta z maslem podpowiada, ze dlugo nie wytrzymaja :)
OdpowiedzUsuń