wtorek, 26 sierpnia 2014

Chutney z cukinii i jabłek

Choć w powietrzu czuć zbliżająca się jesień to z latem jeszcze się nie żegnam. Mam nadzieję, ba! ja mam pewność, że słońce jeszcze nas zaskoczy i pozwoli nacieszyć się swoim ciepłem.
A zanim jesień, rozgrzewające zupy i gulasze, coś pachnącego latem, słońcem i owocami.




CHUTNEY Z CUKINII I JABŁEK

2 średnie cukinie
2 duże słodkie jabłka
2 średnie cebule
garść rodzynek
ząbek czosnku
przyprawy: cynamon, pieprz cytrynowy, nasiona kolendry

Cebulę posiekaną w kostkę podsmażamy na wolnym ogniu na złoty kolor. Dodajemy czosnek i smażymy minutę. Cukinię kroimy w kostkę (jeśli miąższ ma duże pestki najpierw wydrążamy cukinię - pestek nie wyrzucamy, blendujemy je i dodajemy na końcu). Dodajemy cukinię do cebuli i smażymy chwilkę, jabłka starte na tarce o dużych oczkach lub pokrojone w kostkę dodajemy do cukinii. Mieszamy i ewentualnie dodajemy zblendowany miąższ cukinii. Przyprawy mielimy lub ucieramy w moździerzu, dodajemy do potrawy. Dodajemy również rodzynki, zostawiamy na małym ogniu na około 30 minut i gotowe. Chutney nadaje się do spożycia od razu ale można go też pasteryzować!

Smacznego!





4 komentarze:

  1. Cukinia cały czas na topie :-) fajny pomysł na jej wykorzystanie

    OdpowiedzUsuń
  2. oh... co ja tu robię w środku nocy? Już prawie zasypiałam a teraz mam ślinotok...PYCHA!

    OdpowiedzUsuń
  3. Byloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.

    Ptitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.

    Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
    http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form

    lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.

    Pozdrawiam

    Camelia
    Petitchef.pl

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie :)