poniedziałek, 12 grudnia 2016

Kacze piersi z sałatką z buraka i ananasa

Świąteczne obiady to u mnie niezwykła okazja by podać kaczkę lub gęś. W tym roku również pojawią się na naszym rodzinnym, odświętnym stole. Ale nie byłbym sobą gdybym nie popróbował nowych smaków, nowych kombinacji. 
Tym razem kaczka a dokładniej kacze piersi. Mięso choć czerwone to przyrządzone odpowiednio zachwyca swoją delikatnością i kruchością a podane w towarzystwie słodkich warzyw i owoców tylko zyskuje na swoim niepowtarzalnym smaku. Wzbogacone wytrawną wędzoną śliwką będzie niezapomnianym daniem na rodzinnym obiedzie podczas tegorocznych świąt. 




KACZE PIERSI Z SAŁATKĄ Z BURAKA I ANANASA 
W MIODZIE Z SUSZONĄ ŚLIWKĄ I MIGDAŁAMI
(składniki na 4 osoby)

4 piersi z kaczki
2 łyżki musztardy miodowej
4 łyżki miodu
100g migdałów
2 wędzone śliwki
4 małe buraczki
ananas
oliwa
sól i pieprz do smaku

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Buraki nacieramy oliwą, doprawiamy pieprzem i owijamy folią aluminiową. Wstawiamy do piekarnika na około godzinę. Nacinamy skórę piersi kaczki w kratkę i układamy na zimnej patelni. Od strony mięsa smarujemy musztardą. Na małym ogniu powoli wytapiamy tłuszcz ze skóry aż ta się ładnie zrumieni. Wtedy odlewamy nadmiar tłuszczu, a pierś przekładamy na drugą stronę. Po około 10 minutach piersi przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika na ostatnie 20 minut pieczenia buraków. Ananasa obieramy i kroimy na cząstki. Na patelni po smażeniu kaczki zostawiamy około łyżki tłuszczu i przesmażamy posiekaną drobno śliwkę. Dodajemy miód i posiekane z grubsza migdały. Gdy całość się zkarmelizuje wyłączamy palnik. Piersi i buraki wyciągamy z piekarnika. Buraczki odwijamy z folii i kroimy  w talarki, pierś w tym czasie odpoczywa na desce około 10 minut, doprawiamy ją solą. Buraczki mieszamy z ananasem, podajemy z kaczką polaną miodowym sosem. 

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie :)