Od tego pieczywa uzależniłem się jakiś czas temu (o tym
tutaj). Inspiracją do upieczenia pierwszego bochenka był przepis
Agnieszki. Kilka dni temu po raz kolejny sięgnąłem do tej receptury, trochę uprościłem sposób przygotowania, lekko zmodyfikowałem ilość składników i smaki jakie zaczarowałem w tym bochenku.
Chlebek jest delikatny, lekko wilgotny i bardzo aromatyczny. Od pierwszej chwili przygotowywania tego pieczywa w całej kuchni unosił się intensywny aromat czosnku i natki pietruszki. Zapach nęcił jeszcze długo po upieczeniu chleba. Podzielony na łatwe do oderwania bułki jest idealną propozycją na spotkania z przyjaciółmi jak i na nieśpieszne śniadanie czy podwieczorek.
LEKKI CHLEB Z CZOSNKIEM I PIETRUSZKĄ
390 g mąki pszennej chlebowej
110 g mąki żytniej razowej typ 720
5 g drożdży suszonych
łyżeczka cukru
łyżeczka soli
łyżka masła
100 ml mleka
200 ml wody
na nadzienie:
kilka ząbków czosnku
kilka gałązek natki pietruszki
olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia
Mąki mieszamy ze sobą, dodajemy resztę sypkich składników. Mleko podgrzewamy delikatnie z masłem, mieszamy z wodą i dodajemy do reszty składników. Wyrabiamy lekkie i sprężyste ciasto. Zostawiamy je do wyrośnięcia. Natkę pietruszki drobno siekamy, czosnek siekamy lub przeciskamy przez praskę, dodajemy kilka łyżek oleju. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić. Rozwałkować je w kształt prostokąta, posmarować nadzieniem i zwinąć wzdłuż dłuższego boku w rulon. Pokroić w pięciocentymetrowe kawałki i układać na blasze. Odstawiamy do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni, chleb spryskujemy wodą i wstawiamy do piekarnika na trzydzieści minut.
Smacznego!
na sam widok zdjec juz poczulam ten cudowny aromat czosnku i natki, pysznosci:)
OdpowiedzUsuńczęstuj się :)
Usuń