Polecany post

Chleb pełen słońca ...



Nieuchronnie zbliża się koniec sierpnia. Już za chwilę rozpocznie się sezon jesienny, a wraz z nim pierwsze chłody i przymrozki.
Ale póki co mamy wciąż lato i wspomnienie wakacyjnych wyjazdów nadal jest w nas żywe. Planujemy wywołać zdjęcia (których pewnie i tak nie wywołamy, zgrane na płytę czekać będą do następnego roku), szykujemy dzieci do szkoły (łomatko - nareszcie) i przygotowujemy małe co nieco z letnich owoców na zimowe dni.
Przywołujemy też smaki poznane na letnich wojażach - starając się jak najdokładniej odtworzyć je w naszej kuchni. Nie zawsze wiemy co i z czego było przygotowane, ale ten smak, ach ten smak...
Ja swoje wakacje we Włoszech, mimo iż spędzone kilka lat temu wspominam do dnia dzisiejszego i do dnia dzisiejszego eksperymentuję z przepisami tak, by przypominać sobie regularnie smak włoskiego śniadania czy podwieczorku.


Niedawno natrafiłem na przepis, w którym totalnie się zakochałem. Od pierwszego kęsa aż do ostatniego.
Chleb pełen słońca dzięki uprzejmości Agnieszki w przeciągu dwóch tygodni gościł na moim stole już czterokrotnie. Zapach jaki rozbiega się po domu przywodzi na myśl najlepsze neapolitańskie pizzerie a smak - no właśnie ten smak: delikatna, lekko orzechowa toskańska oliwa, dojrzałe ciemne oliwki, suszone na słońcu pomidory to kwintesencja Toskanii - rozpieszczanej słońcem krainy, do której wiem, że jeszcze wrócę. Nie jeden raz!
A póki co smakuję ten chleb, maczając go w oliwie, przegryzając sałatką z pomidorów i świeżej cebuli - planując przyszłoroczne wakacje :)

Chleb ze śródziemnomorskim nadzieniem

(przepis podaję za autorką bloga Kuchnia nad Atlantykiem)

2 chlebki w keksówkach o wymiarach 11x20 cm

Ciasto chlebowe:
400 g białej mąki pszennej
100 g drobno mielonej mąki pszennej razowej
1 łyżeczka (ok. 5 g ) cukru
1 i 1/2 łyżeczki (ok. 10 g) soli
1 i 2/3 łyżeczki (ok. 5 g) drożdży instant

1 łyżka (15 g) masła
125 g (125 ml) mleka
225 ml (225 ml) wody

masło i bułka tarta do wysypania foremek

Nadzienie:
175 g pesto
70 g czarnych, wypestkowanych oliwek, pokrojonych w drobne plasterki
100 g miękkich suszonych pomidorów w oliwie, odsączonych i pokrojonych w kostkę
30 g orzeszków piniowych (dodałem również 30 g słoneczniku)
100 g koziego sera, drobno pokruszonego (ja akurat użyłem parmezanu)

Ciasto chlebowe:
Mieszamy ze sobą obie mąki, cukier, sól i drożdże. Mleko z masłem leciutko podgrzewamy, tylko do roztopienia masła i mieszamy z wodą. Łączymy suche składniki z mokrymi i wyrabiamy ciasto ręcznie, w mikserze z hakiem do ciasta drożdżowego lub w maszynie do chleba. Ciasto ma utworzyć elastyczną, miękką kulę. Pozostawiamy je do pierwszego rośnięcia aż do podwojenia objętości (na ok. 1 godz.). Foremki smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Lekko spłaszczamy ciasto i dzielimy je na 12 równych części. Każdą część zagniatamy w kulę i rozpłaszczamy dłońmi na okrągły placuszek. Wałkujemy placuszki podsypując mąką do średnicy ok. 15 cm.

Nadzienie:
Każdy placuszek smarujemy pesto i posypujemy oliwkami, pomidorami, orzeszkami piniowymi i serem. 
Składamy placuszki na pół, a następnie zakładamy na siebie rogi półkola (będzie to przypominało coś w rodzaju nie zamkniętej koperty). Ustawiamy pionowo w każdej keksówce po 6 kopert i zostawiamy przykryte ściereczką do drugiego rośnięcia. Staramy się żeby nasze koperty wypełniły dobrze blaszkę na długość, na szerokość mogą sobie nieco odstawać od brzegów, to się wyrówna, gdy urosną. Nagrzewamy piekarnik do 210ºC.
Gdy chlebki się nieco napuszą, po ok. 45 min (nie muszą podwoić objętości) wstawiamy je do nagrzanego piekarnika, uprzednio spryskując ich wierzchy wodą. Pieczemy aż się ładnie zrumienią przez ok. 30-35 min.

Smacznego!

Komentarze

  1. Ale to oryginalnie wygląda! Czekam na przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ralpheek, bardzo się cieszę, że ten chleb tak Ci przypadł do gustu i że umieściłeś przepis na swoim blogu. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wypiek zaiste wyśmienity :)))
      Pozdrawiam i dziękuję :)))

      Usuń
  3. Jaki pyszny chlebek, wow!!!! :-)
    Zapisuję do zrobienia bo wygląda spektakularnie i zjawiskowo!
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie zwlekaj !!!
      To jeden z tych wypieków, które zaskakują smakiem i cieszą oko zarazem.
      Polecam :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie :)

o mnie

...bo w kuchni wszystko się zaczęło.
Najpierw była kuchnia babcina - pachnąca chlebem, pierogami i szarlotką. To było miejsce, gdzie przy starym bielonym stole cała rodzina zachwycała się smakiem domowego rosołu z makaronem.
Potem była kuchnia mojej mamy - pełna zapachów i aromatów, począwszy od jajecznicy ze szczypiorkiem, poprzez wołowe bitki z młodą kapustą, na serniku "najlepszym na świecie" kończąc.
Teraz czas na moją kuchnię - miejsce gdzie tradycję przełamuję tym co nowe, inne i nieznane. I choć zawsze marzyłem by zostać pisarzem, to właśnie gotowanie stało się pasją mojego życia.
Inną moją pasją jest muzyka - to ona często nastraja mnie do gotowania, lubię podrygiwać w takt ulubionych piosenek podczas kuchennej krzątaniny i wymyślać nowe potrawy nucąc w myślach stare i nowe przeboje.
Tak więc chwyć za ulubioną drewnianą łyżkę i próbuj wraz ze mną smaków znanych i nieznanych - a przy okazji potańczymy :)


P.S. Teksty i zdjęcia znajdujące się na tym blogu są mojego autorstwa.

Przepisy, jeśli nie są oznaczone inaczej są moimi przepisami. Zanim zaczniesz kopiować – zapytaj!


Dziękuję.
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Durszlak.pl

WASZE ULUBIONE

Copyright © Old White Table