środa, 10 lipca 2013

Drożdżówki z serem i owocami

Latem, kiedy świeżych owoców po dostatkiem, nie odmawiam sobie przyjemności upieczenia ciasta drożdżowego.
Piekę je z każdymi owocami: truskawkami, jagodami, wiśniami i śliwkami.
Forma też nie ma znaczenia: placek, babka, zawijaniec, bułki...





Liczy się tylko by było dużo i owocowo, 
żeby smakowało latem, słońcem, ciepłym wiatrem i wspomnieniami;
żeby owocowy smak rozpuszczał się na podniebieniu wywołując zachwyt
i żeby lato nigdy się nie kończyło.




 Przepis znaleziony na stronie "Moje Wypieki" w zeszłym roku od razu stał się moim ulubionym.
Piekłem go już tyle razy, że śmiało mogę powiedzieć, że za każdym razem się udaje i zawsze smakuje wybornie. 
Polecam serdecznie!




DROŻDŻÓWKI Z SEREM I OWOCAMI
(przepis znaleziony tutaj klik)

300 ml mleka
60 g masła
100 g cukru
pół łyżeczki soli
2 duże jajka
560 g mąki pszennej
10 g drożdży suchych lub 20 g drożdży świeżych

dodatkowo:

400 g twarogu półtłustego lub tłustego
2 łyżki masła
2 żółtka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
5 łyżek cukru z wanilią
pół kilograma owoców

Do letniego mleka dodać masło, cukier, roztrzepane jajka, wymieszać.
Mąkę pszenną chlebową wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn), dodać sól, następnie mleko wymieszane z resztą składników. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).
Po tym czasie ciasto wyjąć z misy, krótko wyrobić, rozwałkować na duży kwadrat, około 45 x 45 cm.
Blachę o wymiarach 25 x 36 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia.
Wszystkie składniki masy serowej (poza owocami) wymieszać widelcem, rozgniatając twaróg i pozostałe składniki.
Rozwałkowane ciasto przekroić na pół, w celu otrzymania dwóch prostokątów. Obie części posmarować masą z białego sera, posypać owocami. Każdy z prostokątów złożyć na pół, wzdłuż dłuższego boku, następnie pokroić ostrym nożem na 8 - 10 części (w sumie powinniśmy otrzymać 16 - 20 bułeczek, z dwóch prostokątów).
Bułeczki układać w blaszce bardzo blisko siebie (powinny się stykać bokami), przykryć ściereczką, pozostawić do ponownego wyrośnięcia (od 30 - 45 minut).
Piec w temperaturze 200ºC przez około 25 - 30 minut. Jeszcze ciepłe polukrować lub posypać cukrem pudrem.

Smacznego!





12 komentarzy:

  1. Drożdżówki wspaniałe,ale lato niech już sobie idzie,bleeee gorąco.

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam drożdżówki , mogę jeść na śniadanie obiad i kolację:)Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie piję poranną kawę i brakuję mi takiej drożdżówki, pysznie wyglądają i są takie puszyste, mniam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ostatnio upieklam drożdżówkę z owocami z Twego bloga i teraz na pewno bedę piec to cudo. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Moje ulubione ciasto ! Pychota takie drożdżowe :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Idealne i puchate. Lato jest jak dla mnie idealne do pieczenia drożdżowych ciast i bułeczek - rosną ekspresowo :). Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Wszelakie sklepowe powinny schować się ze wstydu. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. te drożdżówki krzyczą do mnie "zjedz mnie, zjedz"! :) chomikuję przepis!

    OdpowiedzUsuń
  9. Noo, zjadłoby się, a potem godzinna przebieżka po lesie... ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie :)