Nie ufam ludziom, którzy mówią że chleba nie jedzą!
Nie ufam, nie wierzę, nie rozumiem.
Obiegowa opinia mówi, że tuczy, że niezdrowy, że ogólnie wyrzucić z diety i już!
A ja mówię: Jedzmy chleb!
Prawdziwy, na zakwasie, domowy jest tym co najlepsze, najzdrowsze, najsmaczniejsze!
Chleba na zakwasie nie sposób przecenić. Ma wiele zalet:
zawiera masę błonnika, witamin z grupy B i minerałów,
reguluje pracę jelit, zapobiega wielu chorobom w tym i otyłości.
A zatem jedzmy chleb na zdrowie!
CHLEB POLSKI
550 g mąki pszennej chlebowej
50 g mąki pszennej razowej lub otrąb owsianych
200 g zakwasu żytniego
1/2 łyżeczki drożdży instant
1 łyżeczka słodu (można pominąć lub dodać łyżeczkę ciemnego cukru muscovado)
płaska łyżka soli
2 łyżki kminku (opcjonalnie)
Wszystkie składniki wymieszać w dużej misce z 300 ml letniej wody. Zagnieść sprężyste i gładkie ciasto. Szczelnie przykryć i odstawić na 2 godziny w tym czasie składając dwukrotnie. Uformować bochenek, umieścić w koszyku i odstawić do wyrośnięcia na godzinę. Przed pieczeniem naciąć. Piec 10 minut w temperaturze 250 stopni, następnie obniżyć temperaturę do 220 stopni i dopiekać jeszcze 20-25 minut (do piekarnika wstawić żaroodporne naczynie z wodą). Ostudzić na kratce.
Smacznego!
(przepis pochodzi z książki "Chleb. Domowy Wypiek." wyd. Twoja Kuchnia)
piękny bochen :)
OdpowiedzUsuńPięknie wypieczony! Pychotka :>
OdpowiedzUsuńmniam!
OdpowiedzUsuńzazdraszczam :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Piękne kromki i piękny bochen chleba :)
OdpowiedzUsuń