Polecany post

Chleb Polski. Najlepszy!

 


Nie ufam ludziom, którzy mówią że chleba nie jedzą!
Nie ufam, nie wierzę, nie rozumiem.
Obiegowa opinia mówi, że tuczy, że niezdrowy, że ogólnie wyrzucić z diety i już!
A ja mówię: Jedzmy chleb! 
Prawdziwy, na zakwasie, domowy jest tym co najlepsze, najzdrowsze, najsmaczniejsze!





Chleba na zakwasie nie sposób przecenić. Ma wiele zalet:
zawiera masę błonnika, witamin z grupy B i minerałów, 
reguluje pracę jelit, zapobiega wielu chorobom w tym i otyłości.
A zatem jedzmy chleb na zdrowie!




CHLEB POLSKI

550 g mąki pszennej chlebowej
50 g mąki pszennej razowej lub otrąb owsianych
200 g zakwasu żytniego
1/2 łyżeczki drożdży instant
1 łyżeczka słodu (można pominąć lub dodać łyżeczkę ciemnego cukru muscovado)
płaska łyżka soli
2 łyżki kminku (opcjonalnie)

Wszystkie składniki wymieszać w dużej misce z 300 ml letniej wody. Zagnieść sprężyste i gładkie ciasto. Szczelnie przykryć i odstawić na 2 godziny w tym czasie składając dwukrotnie. Uformować bochenek, umieścić w koszyku i odstawić do wyrośnięcia na godzinę. Przed pieczeniem naciąć. Piec 10 minut w temperaturze 250 stopni, następnie obniżyć temperaturę do 220 stopni i dopiekać jeszcze 20-25 minut (do piekarnika wstawić żaroodporne naczynie z wodą). Ostudzić na kratce.

Smacznego!






(przepis pochodzi z książki "Chleb. Domowy Wypiek." wyd. Twoja Kuchnia)



Komentarze

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie :)

o mnie

...bo w kuchni wszystko się zaczęło.
Najpierw była kuchnia babcina - pachnąca chlebem, pierogami i szarlotką. To było miejsce, gdzie przy starym bielonym stole cała rodzina zachwycała się smakiem domowego rosołu z makaronem.
Potem była kuchnia mojej mamy - pełna zapachów i aromatów, począwszy od jajecznicy ze szczypiorkiem, poprzez wołowe bitki z młodą kapustą, na serniku "najlepszym na świecie" kończąc.
Teraz czas na moją kuchnię - miejsce gdzie tradycję przełamuję tym co nowe, inne i nieznane. I choć zawsze marzyłem by zostać pisarzem, to właśnie gotowanie stało się pasją mojego życia.
Inną moją pasją jest muzyka - to ona często nastraja mnie do gotowania, lubię podrygiwać w takt ulubionych piosenek podczas kuchennej krzątaniny i wymyślać nowe potrawy nucąc w myślach stare i nowe przeboje.
Tak więc chwyć za ulubioną drewnianą łyżkę i próbuj wraz ze mną smaków znanych i nieznanych - a przy okazji potańczymy :)


P.S. Teksty i zdjęcia znajdujące się na tym blogu są mojego autorstwa.

Przepisy, jeśli nie są oznaczone inaczej są moimi przepisami. Zanim zaczniesz kopiować – zapytaj!


Dziękuję.
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Durszlak.pl

WASZE ULUBIONE

Copyright © Old White Table