wtorek, 28 stycznia 2014

Kotlety z chrzanu i rzepy

Gdybym miał wymienić smaki, które kojarzą mi się z zimą zacząłbym od rozgrzewającego chrzanu. Ulubioną pastą śniadaniową w tym okresie jest serek twarogowy z chrzanem z najróżniejszymi dodatkami. Na obiad serwuję zupę chrzanową lub ćwikłę z chrzanem i sztuką mięsa. Na kolację raczę się sałatką z brokuła i jajka w sosie chrzanowym. 
Chrzan króluje zimą na moim stole dlatego nie przestaje z nim eksperymentować. Tak powstały kotlety z chrzanu, rzepy i ryżu. Szybkie, smaczne i najlepsze...


 
 KOTLETY Z RZEPY, CHRZANU I RYŻU
 
szklanka ugotowanego ryżu
1 mała rzepa (starta na małych oczkach)
2 cm kawałek chrzanu (również startego)
1 jajko
pół pęczka natki pietruszki
ząbek czosnku
sól i pieprz
 
 Czosnek rozcieramy z solą, natkę siekamy, rzepę odciskamy z nadmiaru soku. Wszystkie składniki mieszamy i zostawiamy na pięć minut. Smażymy na oleju rzepakowym na złoty kolor.

Smacznego!



8 komentarzy:

  1. Marzę o chrzanie. Czyli realne jest jeszcze go dostać:) Danie lekkie i zdrowe:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie na bazarku jest ciągle i niezmiennie...

      Usuń
  2. Mmmm ostreee - czyli takie jak kocham :D
    Zapraszam do mnie na nieco lagodniejsza, ale mega pyszna wersje kotlecikow szpinakowych http://chochlikikuchenne.wordpress.com/2014/01/20/kotleciki-kremowo-szpinakowe/ ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. wow. jestem pod wrażeniem :)
    myślisz, że mogę użyć do tego czarną rzepę ? Bardzo korci mnie aby ją kupić na bazarku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja bym spróbował bez wahania - a jeśli się odważysz daj znać!

      Usuń
  4. Kurcze, nie potrafię sobie wyobrazić ich smaku. Muszę spróbować kiedyś, bo chrzan też uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawa jestem ich smaku, bo wyglądają pysznie :).

    OdpowiedzUsuń
  6. no połączenie bardzo interesujące!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie :)