środa, 8 stycznia 2014

Sałatka z pieczonego buraka, mandarynki i sera gorgonzola

Sałatki to świetna propozycja na poświąteczne i posylwestrowe obietnice o tym, że za odchudzanie wezmę się po świętach, po nowym roku, od poniedziałku... Szybkie i smaczne są idealnym rozwiązaniem na kolację, sycą i nie powodują niechcianego przyrostu w okolicach talii i bioder, jednym słowem idealne...




SAŁATKA Z PIECZONYM BURAKIEM I MANDARYNKĄ
(na dwie porcje)

dwa małe buraki
dwie mandarynki
dwie garści roszponki
dwie łyżki posiekanych pistacji
100 g sera gorgonzola
sól i pieprz

sos:
oliwa z oliwek
sok z jednej mandarynki
ocet z białego wina

Buraki szorujemy, owijamy folią aluminiową i pieczemy około 35-40 minut w 200 stopniach. Ostudzone kroimy w półplasterki. Składniki sosu mieszamy w proporcjach 1:1:1 doprawiając do smaku solą. Na talerzu układamy roszponkę, buraka, kawałki sera i połówki mandarynki. Doprawiamy pieprzem, polewamy sosem i posypujemy posiekanymi orzechami.

Smacznego!






2 komentarze:

  1. O ciekawa sałatka, szukam inspiracji więc zapisuje :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. prezentuje się zdrowo i mega smacznie! Mandarynka w połączeniu z gorgonzolą smakuje świetnie!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie :)