sobota, 28 grudnia 2013

Kulebiak - szybki, idealny...

Wykonany dwukrotnie (że niby na próbę) przed świętami. Na stole wigilijnym również się pojawił...
I zachwycił nie tylko mnie ale i całą rodzinę.
Zgodnie stwierdziliśmy, że w przyszłym roku również się pojawi ale przyrządzimy go dzień wcześniej, bo lepiej smakuje na zimno.



KULEBIAK

opakowanie ciasta francuskiego
200 g kapusty kiszonej
kilka kapeluszy suszonych grzybów
cebula
sól i pieprz

Grzyby zalewamy szklanką wrzątku i zostawiamy na chwilę by nasiąkły, Kapustę odciskamy i drobno siekamy. Cebulę siekamy drobno i podsmażamy. Wrzucamy posiekane drobno grzyby. Smażymy chwilę (można dodać kilka ziaren kminku). Dodajemy kapustę. Dolewamy wodę pozostałą z moczenia grzybów i gotujemy bez przykrycia tak by cała woda odparowała. Doprawiamy solą i pieprzem.
Na rolce ciasta układamy przestudzony farsz. Boki ciasta nakładamy na siebie zamykając farsz w środku ciasta. Smarujemy rozmąconym jajkiem i pieczemy w 200 stopniach około 20 minut (do zrumienienia).

Smacznego!







2 komentarze:

  1. Mniam, bardzo smacznie się prezentuje. Ładny i apetyczny.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie :)