wtorek, 17 grudnia 2013

Ekspresowe Ciasteczka Makowe

Dziś będzie coś dla zapracowanych, leniwych i tych, którym z różnych powodów się nie chce.
Ekspresowe ciasteczka makowe idealne nawet dla tych, którym się chce!
Wystarczy kilka składników, odrobina czasu i everybody happy!
Wesołych Świąt kochani!



EKSPRESOWE CIASTECZKA MAKOWE

opakowanie ciasta francuskiego
400g gotowej masy makowej
garść mielonych orzechów
łyżka przyprawy do piernika

Schłodzone ciasto francuskie rozwijamy. Smarujemy masą makową. Posypujemy przyprawą do piernika i mielonymi orzechami (łyżkę zostawiamy do dekoracji). Zwijamy w roladkę wzdłuż dłuższego boku i kroimy na kawałki szerokości jednego centymetra. Przekładamy na blachę ustawiając ciasteczka "na stojąco", posypujemy resztą orzechów i pieczemy około 12 minut (do zrumienienia) w 200 stopniach.

Smacznego!






5 komentarzy:

  1. uwielbiam wszystko z dużą ilością maku! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo szybki i godny uwagi przepis. Rozumiem że dla zapracowanych, leniwych... ale skoro decydujemy się już robić domowe wypieki, warto na przykład w tym wypadku zrobić ciasto francuskie własnoręcznie. Masa makowa jest bardzo czasochłonna. Fajny pomysł ale na stół świąteczny dania wręcz "gotowego" bym nie podała :) W innych okolicznościach czemu nie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja uważam że życie jest za krótkie by marnować je na przygotowywanie własnego ciasta francuskiego, w gotowej masie makowej też nie ma nic złego...
      A w święta liczy się czas spędzony z rodziną i przyjaciółmi a nie ilość godzin przepracowanych w kuchni...
      Tak czy owak - ciasteczka warto zrobić!
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Czyli ciastka, idealne dla mnie :) i taką ilość maku to ja lubię!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie :)