czwartek, 12 grudnia 2013

Świąteczny Śledzik

To już niecałe dwa tygodnie więc najwyższa pora nastawić śledzika. Tak, tak... Nie samym piernikiem człowiek żyje - rybkę też od czasu do czasu by na ząb wrzucił. W moim przypadku czas grudniowych świąt całkowicie należy do śledzika - karpia jadam mało, nie dlatego że nie lubię a bardziej dlatego, że wolę śledzika, ot co!
Polecam Wam poniższą wersję po pierwsze dlatego, że sprawdzona i wypróbowana już razy kilka. Po drugie bo najzwyczajniej na świecie jest najlepsza z tych jakie zdarzyło mi się jadać.




ŚWIĄTECZNY ŚLEDZIK

12 solonych filetów śledziowych
1 czerwona cebula (pokrojona w piórka)
2 marchewki (pokrojona w talarki)
2 gałązki koperku (same listki)

zalewa:
400 ml wody
400 ml octu białego winnego
250 g cukru pudru
2 liście laurowe
2 łyżki ziaren pieprzu
1 łyżka ziaren kolendry
2 łyżki ziaren gorczycy
10 goździków
15 ziaren ziela angielskiego

Śledzie zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 6 godzin. Składniki zalewy zagotowujemy w rondlu, zmniejszamy ogień, gotujemy około 30 minut. Studzimy. Filety odsączmy, kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do słoika przekładając marchwią, cebulą i koperkiem. Zalewamy chłodną zalewą. Odstawiamy na tydzień do lodówki. 
Dla lubiących nieco pikantniejsze klimaty polecam do śledzika dodać papryczkę chilli pokrojoną na plasterki.
(źródło przepisu: Magazyn Kuchnia 12/2013)

Smacznego!




12 komentarzy:

  1. Hmmm... Może się skuszę.
    Lubię śledzie a takiego jeszcze nie jadłam.
    Z tych składników wychodzi jeden taki słoik ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z podanych ilości wyjdą dwa litrowe słoiki...

      Usuń
    2. Pycha :) Polecam też mój przepis - koniecznie spróbujcie: http://www.dieta-forum.pl/xprzepisy/118-salatki/581-salatka-sledziowa-z-suszonymi-sliwkami

      Usuń
  2. oryginalny przepis :)
    pozdrawiam i zapraszam d siebie przyprawzyciekoloramil.bogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Biorę się za przygotowywanie. Super apetycznie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  4. wszędzie śledzie, aż ślinka mi cieknie. Nic trza zrobić !

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam, smacznie wygląda ten śledzik. A ja bardzo lubię!:)

    OdpowiedzUsuń
  6. śledź, śledzik, śledziunio! Już się nie mogę doczekać świąt i tych wszystkich pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Śledzie w słoiku, zalewa stygnie... zobaczymy czy smaczne ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie :)