Polecany post

Rogaliki solanki

Ezoteryczne spotkanie przy piekarniku odbyło się w sobotę, jednak z przyczyn technicznych (złośliwość rzeczy martwych) dopiero dziś mogę pochwalić się rogalikami, które wspólnie upiekliśmy. Wspólnie, bo uzbierała się nas całkiem pokaźna grupka.



ROGALIKI SOLANKI
(przepis podaję za Małgosią)

500g mąki pszenne 650
1 jajko
1/2 szklanki letniego mleka
1/2 szklanki letniej wody
1 łyżeczka soli
15g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1-2 łyżki oleju do posmarowania ciasta przed zawinięciem
kminek do oprószenia (można pominąć lub zastąpić innymi ziarnami, użyłem maku i soli morskiej)

Mąkę przesiewamy do miski, wkruszamy drożdże. Zalewamy je 2-3 łyżkami letniego płynu, dodajemy 1 łyżeczkę cukru, delikatnie mieszamy trzonkiem łyżki i odstawiamy na kilkanaście minut do spienienia.
Gdy rozczyn wyrośnie dodajemy pozostały płyn, sól oraz  żółtko i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5h.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części. Każdą z nich rozwałkuj na koło, podziel na 8 trójkątów (jak pizzę).
Każdy trójkąt posmaruj lekko olejem i zawijaj proste rogaliki.
Układamy je na blachach wyłożonych pergaminem i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na koło 30 minut.
Napuszone rogaliki posmaruj roztrzepanym lekko białkiem i oprósz ziarnami. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut lub do zezłocenia się.

Smacznego!


wspólnie ze mną piekły:

Komentarze

  1. Piękne te Twoje rogale jak księżyc w nowiu.
    Milo mi było spędzić razem czas przy wirtualnych wypiekach :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. idealne :) rumiane, kształtne :) dziękuję za wspólne spotkanie przy piekarniku !

    OdpowiedzUsuń
  3. Ladne te rogaliki, a ich wytrawnosc zachecajaca:).
    Zaczales tak, jakbyscie wszyscy piekli w jednej kuchni... Az zazdroscilam tego spotkania...

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajne te twoje rogale :) aż się uśmiechają aby je zjeść :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Hejjjj nie jestem Marta tylko Małgosia ze Smaków Alzacji :))) dzięki za wspólny wypiek i spotykamy się rzecz jasna w kolejną sobotę!

    OdpowiedzUsuń
  6. Rogaliki jak malowane, dziękuję za wspólne pieczenie. Fajna przygoda.

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękne, jak malowane:-), dziękuję za wspólne pieczenie:-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale cudne te Twoje solanki..dzięki za wspólnie spędzony czas przy piekarniku..

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo ładne, takie równiutkie, dziękuję za wspólne pieczenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jakie one śliczne, bardzo zgrabne :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie :)

o mnie

...bo w kuchni wszystko się zaczęło.
Najpierw była kuchnia babcina - pachnąca chlebem, pierogami i szarlotką. To było miejsce, gdzie przy starym bielonym stole cała rodzina zachwycała się smakiem domowego rosołu z makaronem.
Potem była kuchnia mojej mamy - pełna zapachów i aromatów, począwszy od jajecznicy ze szczypiorkiem, poprzez wołowe bitki z młodą kapustą, na serniku "najlepszym na świecie" kończąc.
Teraz czas na moją kuchnię - miejsce gdzie tradycję przełamuję tym co nowe, inne i nieznane. I choć zawsze marzyłem by zostać pisarzem, to właśnie gotowanie stało się pasją mojego życia.
Inną moją pasją jest muzyka - to ona często nastraja mnie do gotowania, lubię podrygiwać w takt ulubionych piosenek podczas kuchennej krzątaniny i wymyślać nowe potrawy nucąc w myślach stare i nowe przeboje.
Tak więc chwyć za ulubioną drewnianą łyżkę i próbuj wraz ze mną smaków znanych i nieznanych - a przy okazji potańczymy :)


P.S. Teksty i zdjęcia znajdujące się na tym blogu są mojego autorstwa.

Przepisy, jeśli nie są oznaczone inaczej są moimi przepisami. Zanim zaczniesz kopiować – zapytaj!


Dziękuję.
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Durszlak.pl

WASZE ULUBIONE

Copyright © Old White Table