Polecany post

Kotlety z chrzanu i rzepy

Gdybym miał wymienić smaki, które kojarzą mi się z zimą zacząłbym od rozgrzewającego chrzanu. Ulubioną pastą śniadaniową w tym okresie jest serek twarogowy z chrzanem z najróżniejszymi dodatkami. Na obiad serwuję zupę chrzanową lub ćwikłę z chrzanem i sztuką mięsa. Na kolację raczę się sałatką z brokuła i jajka w sosie chrzanowym. 
Chrzan króluje zimą na moim stole dlatego nie przestaje z nim eksperymentować. Tak powstały kotlety z chrzanu, rzepy i ryżu. Szybkie, smaczne i najlepsze...


 
 KOTLETY Z RZEPY, CHRZANU I RYŻU
 
szklanka ugotowanego ryżu
1 mała rzepa (starta na małych oczkach)
2 cm kawałek chrzanu (również startego)
1 jajko
pół pęczka natki pietruszki
ząbek czosnku
sól i pieprz
 
 Czosnek rozcieramy z solą, natkę siekamy, rzepę odciskamy z nadmiaru soku. Wszystkie składniki mieszamy i zostawiamy na pięć minut. Smażymy na oleju rzepakowym na złoty kolor.

Smacznego!



Komentarze

  1. Marzę o chrzanie. Czyli realne jest jeszcze go dostać:) Danie lekkie i zdrowe:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmmm ostreee - czyli takie jak kocham :D
    Zapraszam do mnie na nieco lagodniejsza, ale mega pyszna wersje kotlecikow szpinakowych http://chochlikikuchenne.wordpress.com/2014/01/20/kotleciki-kremowo-szpinakowe/ ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. wow. jestem pod wrażeniem :)
    myślisz, że mogę użyć do tego czarną rzepę ? Bardzo korci mnie aby ją kupić na bazarku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja bym spróbował bez wahania - a jeśli się odważysz daj znać!

      Usuń
  4. Kurcze, nie potrafię sobie wyobrazić ich smaku. Muszę spróbować kiedyś, bo chrzan też uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawa jestem ich smaku, bo wyglądają pysznie :).

    OdpowiedzUsuń
  6. no połączenie bardzo interesujące!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie :)

o mnie

...bo w kuchni wszystko się zaczęło.
Najpierw była kuchnia babcina - pachnąca chlebem, pierogami i szarlotką. To było miejsce, gdzie przy starym bielonym stole cała rodzina zachwycała się smakiem domowego rosołu z makaronem.
Potem była kuchnia mojej mamy - pełna zapachów i aromatów, począwszy od jajecznicy ze szczypiorkiem, poprzez wołowe bitki z młodą kapustą, na serniku "najlepszym na świecie" kończąc.
Teraz czas na moją kuchnię - miejsce gdzie tradycję przełamuję tym co nowe, inne i nieznane. I choć zawsze marzyłem by zostać pisarzem, to właśnie gotowanie stało się pasją mojego życia.
Inną moją pasją jest muzyka - to ona często nastraja mnie do gotowania, lubię podrygiwać w takt ulubionych piosenek podczas kuchennej krzątaniny i wymyślać nowe potrawy nucąc w myślach stare i nowe przeboje.
Tak więc chwyć za ulubioną drewnianą łyżkę i próbuj wraz ze mną smaków znanych i nieznanych - a przy okazji potańczymy :)


P.S. Teksty i zdjęcia znajdujące się na tym blogu są mojego autorstwa.

Przepisy, jeśli nie są oznaczone inaczej są moimi przepisami. Zanim zaczniesz kopiować – zapytaj!


Dziękuję.
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Durszlak.pl

WASZE ULUBIONE

Copyright © Old White Table