Owsiankę jadam często - na śniadanie, podwieczorek czy kolację, z orzechami, migdałami i owocami, w domu, w pracy, gdziekolwiek. Wariantów jest wiele. Jednak zapiekaną owsiankę odkryłem stosunkowo niedawno. Weronika, autorka strony "
Spring Plate" zainspirowała mnie do przyrządzenia mojej własnej, jesiennej wersji owsianki.
Wersja z truskawkami, letnia i smaczna zainspirowała mnie na tyle mocno by przyrządzić swoją własną owsiankę - rozgrzewająca, pełną aromatycznych zapachów, ze śliwkami i domowym golden syrupem. Na jesienną chandrę idealny posiłek.
ZAPIEKANA OWSIANKA Z OWOCAMI
60 g płatków owsianych
20 g drobno posiekanych migdałów (użyłem 40g płatków migdałowych)
20 g rodzynek
szczypta soli
szczypta mielonego cynamonu (użyłem przyprawy do pierników)
1 łyżka brązowego cukru
200 ml mleka
2 łyżki śmietanki 30% (niekoniecznie - raz zapomniałem o tym składniku a i tak wyszła pyszna)
250 g śliwek
1- 2 łyżki brązowego cukru
Płatki owsiane wymieszaj z migdałami, rodzynkami, solą i cynamonem. Wsyp
je do niewielkiego żaroodpornego naczynia i zalej mlekiem wymieszanym
ze śmietanką. Wstaw do rozgrzanego do 150C piekarnika i piecz przez 40 minut. Posyp
wierzch brązowym cukrem i wstaw do piekarnika na kolejne 10 minut.
Podawaj z karmelizowanymi owocami polane domowym golden syrupem. Na patelni teflonowej rozpuść brązowy cukier i wrzuć przekrojone na
połówki śliwki. Podsmażaj mieszając delikatnie.
Smacznego!
Pyszności :). Jadłam kiedyś zapiekaną, jest przepyszna.
OdpowiedzUsuńWspaniała owsianka. Robiłam raz zapiekaną i bardzo mi smakowała. Ze śliwkami kusi.
OdpowiedzUsuńCynamon do tego - raj!
zapiekane owsianki są świetne, podoba mi się ten pomysł!
OdpowiedzUsuńMusiało być bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuń