Polecany post

Chleb dyniowy

Dziś będzie krótko - ale nie dlatego, że mi się nie chce czy nie mam o czym pisać. Nie! Będzie krótko bo czasu dziś nie mam. Nie mam bom zajęty. A czymże ja tak zajęty? Ano mamy wojnę!
Tak, tak... Wojna trwa. Na razie wygrywam ale nie powiem nic więcej bo nie chcę zapeszyć. Ostatnim razem jak się pochwaliłem, żem schudł to wszystkie zgubione kilogramy wprowadziły się do mnie na nowo ściągając przy okazji swoje rodziny i znajomych w związku z czym teraz mam kilka(naście) wrogów więcej do zwalczenia. Więc sami widzicie, że jest co robić...
Jak tylko będę efekty się pochwalę ale najpierw muszę znaleźć jakąś dobrą wagę przemysłową bo moja łazienkowa się zbuntowała i zakrzyknęła "Error kur**, Error!"
Tak więc ja ruszam na poszukiwania odpowiednio skalibrowanej wagi a Wam podrzucam pyszności, które wszystkim uzależnionym od węglowodanów i dyni dostarczą odpowiednich doznań...





CHLEB DYNIOWY

500 g mąki pszennej chlebowej - ja użyłem pszennej razowej
1 łyżeczka suszonych drożdży
szczypta soli
1 łyżka cukru trzcinowego
100 ml letniego mleka
1 szklanka puree z dyni
1/4 szklanki oleju rzepakowego
Mąkę mieszamy z drożdżami, solą i cukrem. Mleko mieszamy z puree dyniowym i dodaejmy do pozostałych składników. Mieszamy i powoli dodajemy olej zagniatając dość luźne ciasto. Wyrabiamy i pozostawiamy do wyrośnięcia. Ponownie zagniatamy, przekładamy do formy i pieczemy 45 minut w 200 stopniach C.

Smacznego!


 

Komentarze

  1. o, nie czuje sie taka osamotniona;) Swoja droga, to niejako na starcie, mamy pod gorke. Umiesz nie jesc, tego co przygotujesz? Moim najwiekszym heroizmem bylo odmowienie wlasnej roboty sernika z bukla tarta i serkiem filadelfia (jesli lubisz ruskie pierogi, to wiesz o co cho;) ). Do tej pory wzruszam sie na sama mysl mojej sily i haru ducha. Choc glowie dlatego, ze placze po nich w zalobie;)

    OdpowiedzUsuń
  2. super pomysł, wygląda przepysznie... :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny ten chlebek :)
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Prezentuje się apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja w tym sezonie upiekłam cztery dyniowe chleby, tak mi zasmakowały :) Twój też wygląda pysznie :)

    Moja walka z kilogramami, mam wrażenie, nie ma nawet sensu... Trzymam więc kciuki za Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Chlebek wygląda pięknie :)
    Trzymam kciuki za zwycięską wojnę ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie :)

o mnie

...bo w kuchni wszystko się zaczęło.
Najpierw była kuchnia babcina - pachnąca chlebem, pierogami i szarlotką. To było miejsce, gdzie przy starym bielonym stole cała rodzina zachwycała się smakiem domowego rosołu z makaronem.
Potem była kuchnia mojej mamy - pełna zapachów i aromatów, począwszy od jajecznicy ze szczypiorkiem, poprzez wołowe bitki z młodą kapustą, na serniku "najlepszym na świecie" kończąc.
Teraz czas na moją kuchnię - miejsce gdzie tradycję przełamuję tym co nowe, inne i nieznane. I choć zawsze marzyłem by zostać pisarzem, to właśnie gotowanie stało się pasją mojego życia.
Inną moją pasją jest muzyka - to ona często nastraja mnie do gotowania, lubię podrygiwać w takt ulubionych piosenek podczas kuchennej krzątaniny i wymyślać nowe potrawy nucąc w myślach stare i nowe przeboje.
Tak więc chwyć za ulubioną drewnianą łyżkę i próbuj wraz ze mną smaków znanych i nieznanych - a przy okazji potańczymy :)


P.S. Teksty i zdjęcia znajdujące się na tym blogu są mojego autorstwa.

Przepisy, jeśli nie są oznaczone inaczej są moimi przepisami. Zanim zaczniesz kopiować – zapytaj!


Dziękuję.
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Durszlak.pl

WASZE ULUBIONE

Copyright © Old White Table