Niektórzy z rozpoczęciem sezonu świątecznego grzecznie czekają do pierwszych dni grudnia, ja nie czekam - bo nie chcę, nie muszę i już!
Mój okres świąteczny zaczynał się zawsze w połowie listopada (choć zawsze obiecywałem sobie, że tym razem wytrzymam do grudnia). Kto mnie zna, ten potwierdzi, że z pamięcią mam problemy i raczej rzadko pamiętam swoje obietnice (na szczęście wypadają z głowy tylko obietnice składane w pośpiechu samemu sobie).
Przepisem na piernikowe Shortbread rozpoczynam przedświąteczny szał. Nie znaczy to, że od teraz już tylko makowce i serniki, ale z czasem opanują one nie tylko moją kuchnię ale i całego bloga.
Inspiracją do tego przepisu był filmik znaleziony w internecie
(klik), podrasowałem go lekko by bardziej pachniał i smakował świętami.
PIERNIKOWE SHORTBREAD
225 g masła
275 g mąki
85 g cukru + trochę do posypania
(użyłem nierafinowanego cukru trzcinowego)
2 łyżki mielonych orzechów laskowych
łyżeczkę domowej przyprawy korzennej
skórkę otartą z jednej pomarańczy
Wszystkie składniki miksujemy w blenderze do ich połączenia. Masłem smarujemy formę o średnicy 30 cm. i wykładamy ją ciastem. Ciasto nakłuwamy widelcem. Pieczemy 20 min. w 180 stopniach do zrumienienia. Kroimy na ósemki jeszcze ciepłe i zostawiamy do ostygnięcia. Posypujemy cukrem.
p.s. ciastka udekorowałem listkami stewii.
Smacznego!
O, tak coraz bliżej Święta! :) Shortbread na pewno pyszny ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńpo powrocie z Londynu myślałam, że nie ma lepszych ciasteczek niż shortbread. ale teraz widzę, że nawet doskonałość może być doskonalsza ;)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie, musiał bosko pachnieć :)
OdpowiedzUsuńTeż sobie obiecywałam, że poczekam do grudnia, i oczywiście nic z tego nie wyszło... ;)
Z chęcią bym skosztowała bo prezentuje się apetycznie :)
OdpowiedzUsuńAleż smakowicie wyglądają! nigdy jeszcze nie jadłam, może to czas na spróbowanie?
OdpowiedzUsuńświęta, to tylko 3 dni ( przeleci w oka mgnieniu, więc należy atmosferę zrobic sobie juz dostatecznie wcześniej !
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapedna
Ja już też mam ochotę na święta, więc chętnie będę zaglądać :)
OdpowiedzUsuńŚwietny na początek przedświątecznego szału :)
OdpowiedzUsuńPychota! Zrobiłam. Dzięki za przepis :)
OdpowiedzUsuń