Polecany post

Zapiekanka ziemniaczana czyli Gratin wg. Julii

Kilka razy w moim dorosłym życiu ziemniak zaskoczył mnie niesamowicie. Pierwszy raz olśnienia doznałem przy frytkach belgijskich, potem były chipsy z batata, a ostatnio toskańskie frytki Nigelli. Bo niby zwykły ziemniak, ot taka sobie bulwa...
A jednak ta niepozorna bulwa objawiła mi się na nowo pod postacią gratin dauphinois. Na przepis trafiłem czytając "Francuskiego Szefa Kuchni" Julii Child. Słyszałem o nim wiele dobrego, wiele różnych wersji napotykałem na kilku blogach i zawsze się dziwiłem jak niepozorny ziemniak może zmienić swój smak. Ale kiedy Julia zachęca do pieczenia ziemniaków w plasterkach to nie można się zastanawiać.





" Nawet tak skromne warzywo może stać się przysmakiem, jeżeli przygotujemy je na francuski sposób. Niczym nieograniczona wyobraźnia francuzów sprawia, że w ich kuchni można przyrządzić jajko na tysiąc sposobów i na tyle samo przygotować ziemniaki, tworząc z nich niemal pełnowartościowy posiłek."
Julia Child



GRATIN DAUPHINOIS
(zapiekane plasterki ziemniaków)

1 kg obranych ziemniaków
1 szklanka mleka
1 mały zmiażdżony ząbek czosnku
1 łyżeczka soli
1/4 łyżeczki pieprzu
3-4 łyżki masła

Ziemniaki kroimy na plasterki grubości 3mm i płuczemy w zimnej wodzie. Mleko gotujemy z solą, pieprzem i czosnkiem. Ziemniaki przekładamy do formy do zapiekania (lub do naczynia żaroodpornego) i zalewamy mlekiem. Smarujemy masłem (ja ułożyłem cienkie plasterki masła na wierzchu) i zapiekamy w 220 stopniach przez 25 minut. Ziemniaki powinny wchłonąć mleko i zrumienić się z wierzchu.

Smacznego!

przepis pochodzi z książki: "Francuski szef kuchni" Julia Child




Komentarze

  1. Robiłam raz i na pewno jeszcze powtórzę. Jest pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. My tu - w poznańskim zagłębiu ziemniaczanym - ziemniaka uwielbiamy i w hurtowych ilościach przetwarzamy i zjadamy, ziemniaka należytą czcią otaczamy i nawet w policji zatrudniamy [sierżant Pyrek :) ]. Przepis zapisuję i wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ostatnio przekonuję się do ziemniaków i ten przepis wypróbuję na pewno:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie :)

o mnie

...bo w kuchni wszystko się zaczęło.
Najpierw była kuchnia babcina - pachnąca chlebem, pierogami i szarlotką. To było miejsce, gdzie przy starym bielonym stole cała rodzina zachwycała się smakiem domowego rosołu z makaronem.
Potem była kuchnia mojej mamy - pełna zapachów i aromatów, począwszy od jajecznicy ze szczypiorkiem, poprzez wołowe bitki z młodą kapustą, na serniku "najlepszym na świecie" kończąc.
Teraz czas na moją kuchnię - miejsce gdzie tradycję przełamuję tym co nowe, inne i nieznane. I choć zawsze marzyłem by zostać pisarzem, to właśnie gotowanie stało się pasją mojego życia.
Inną moją pasją jest muzyka - to ona często nastraja mnie do gotowania, lubię podrygiwać w takt ulubionych piosenek podczas kuchennej krzątaniny i wymyślać nowe potrawy nucąc w myślach stare i nowe przeboje.
Tak więc chwyć za ulubioną drewnianą łyżkę i próbuj wraz ze mną smaków znanych i nieznanych - a przy okazji potańczymy :)


P.S. Teksty i zdjęcia znajdujące się na tym blogu są mojego autorstwa.

Przepisy, jeśli nie są oznaczone inaczej są moimi przepisami. Zanim zaczniesz kopiować – zapytaj!


Dziękuję.
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Durszlak.pl

WASZE ULUBIONE

Copyright © Old White Table